Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediechefernas #metoo-guide

Publicerad: 29 december 2017, 14:51

Fredrik Virtanen och Martin Timell är två av de medieprofiler som fått lämna sina arbetsplatser efter anklagelser om våldtäkt.

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Hösten blev ett smärtsamt uppvaknande för en hel bransch. Här är fem handfasta tips till svenska mediechefer som vill undvika att förknippas med sexuella trakasserier och övergrepp.


Ämnen i artikeln:

#MeTooMartin TimellAftonbladetFredrik Virtanen

Gör upp med stjärnkulturen
"Han är sån", "han skriver ju så bra", "men kolla tittarsiffrorna!". Den gemensamma nämnaren bland flera av de mediemän som anklagats i samband med #metoo är att de har suttit på uppburna positioner. Martin Timell fortsatte att leda TV4:s miljonkalv i nära ett decennium efter händelsen i badtunnan innan han sparkades. Det är dags för mediehusen att agera konsekvent och jämlikt. Sluta svassa för stjärnorna.

Lathund bättre än värdeord
"Vi accepterar inte..." eller "jämställdhet finns med i vår värdegrund". Men vad betyder nolltolerans och fina ord när en medarbetare utsätter en kollega för sexuella trakasserier? Företagen behöver tydliga riktlinjer som chefer och anställda kan följa när situationer uppstår. En lathund där alla blir medvetna om EXAKT vad som inte är okej och vilka påföljder som gäller.

Prata om det
Att ha högt i tak borde vara en hygienfaktor för varje medieföretag med självaktning. De senaste veckorna vittnar dock om en tystnadskultur där devisen ibland verkar innebära att det är fritt framför för sexismer, snarare än att folk vågar sätta ner foten eller gå till chefen. Arbetsgivaren måste stimulera ett arbetsklimat som bygger på det motsatta: Sätt den psykosociala arbetsmiljön högre upp på agendan.

Uppmuntra inte alkohol
Julfest. Skinka, Janssons frestelse, prinskorvar och så lite glögg och öl så klart en masse! Nubbe? Jo man tackar, jobbet bjuder ju! 2017 års julfester kommer sannolikt vara restriktiva med sponken och det är kanske på tiden. Onekligen används alkohol som alibi för många förövare. Merparten av gärningsmännen vid sexualbrott är påverkade och journalister är en riskgrupp. Lösning: Låt personalen betala spriten själva.

Publicist först – arbetsgivare sen
När Fredrik Virtanen namngavs som våldtäktsman och tog timeout från Aftonbladet framförde publishern Sofia Olsson Olsén dilemmat att vara både arbetsgivare och publicist. Därför dröjde tidningens egen journalistik om fallet. Men som chef för Sveriges ledande nyhetskälla är du i första hand utgivare, i annat fall ligger ord som mörkläggning nära till hands och risken att underminera trovärdigheten för journalistiken i stort blir överhängande.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.