Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediechefernas upprop för de fängslade journalisterna

Publicerad: 25 juni 2014, 10:48

Thomas Mattsson, Cilla Benkö och Peter Wolodarski

Foto: Jonas Eltes, Hanna Telemar och Andreas Elgstrand

"Att rapportera från en revolution är inget brott", det anser Expressens chefredaktör Thomas Mattson, Sveriges Radios vd Cilla Benkö och Dagens Nyheters chefredaktör. Nu kräver mediecheferna att Al Jazeeras fängslade journalister i Egypten släpps fria i ett brev till landets ambassad.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiThomas MattssonAl JazeeraCilla Benkö

Under måndagen dömde en egyptisk domstol de tre journalisterna Peter Greste, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed från tv-bolaget Al Jazeera till fängelsestraff mellan sju och tio år.

Journalisterna greps i slutet av 2013 och åklagaren hävdar att de hade spridit "falska nyheter" i samband med protesterna i Egypten förra sommaren.

Så här skriver Cilla Benkö, vd Sveriges radio, Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen och Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter i ett öppet brev till Egyptens ambassad i Stockholm.

"I likhet med al-Jazira rapporterade våra respektive medieföretag från Egypten förra året när Muhammad Mursi störtades från makten. Vårt uppdrag var, precis som för våra internationella kolleger, att bära vittnesbörd om det som skedde i landet.

Domarna mot tv-medarbetarna är en rättsskandal. Brottet de påstås ha gjort sig skyldiga till är inget brott utan en del av yttrandefriheten, grundvalen för ett fritt och öppet samhälle. Den rättigheten är universell.

Egypten gör sitt samhälle en stor otjänst och skadar sitt internationella rykte genom att kriminalisera dem som utnyttjar sina grundläggande mänskliga fri- och rättigheter.  

Vi som undertecknat detta uttalande representerar tre olika medieföretag i Sverige. Men vi vill gemensamt protestera mot den egyptiska regimens brutala behandling av journalister och uttrycka solidaritet med de dömda och deras anhöriga. Peter Greste, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed bör omedelbart släppas fria. Att rapportera från en revolution är inte ett brott."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.