Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Mediehus befinner sig i en stark position inför framtidens annonsmarknad"

Publicerad: 14 juni 2017, 13:13

Foto: Pax Engström

De stora medieköparna Omnicom och Dentsu samlades under onsdagseftermiddagen på Nordic Media Insights för att diskutera framtiden för onlineannonsering.


Ämnen i artikeln:

Dentsu Aegis NetworkAcneOmnicom Media GroupFredrik HallbergKaperoNordic Media InsightsDentsuOmnicom

För drygt en vecka sedan kom Mary Meekers årliga rapport om internettrender världen över. Rapporten visade att annonsörer fortfarande spenderar en oproportionerligt liten del av sin annonsbudget online i förhållande till hur stor publiken är. Under onsdagseftermiddagen fanns Paal Fure från Dentsu Aegis, Peter Gottfredsen från Omnicom och Adam Springfeldt från Acne på Nordic Media Insights för att diskutera hur de stora medieköparna bör agera i framtiden. Moderator för paneldebatten var Fredrik Hallberg från Kapero.

Borde annonsörer investera tyngre online och vad skulle hända om de gjorde det?

– Självklart. Om man tar ett större digitalt perspektiv är det där publiken befinner sig. Onlineannonsering genererar högre engagemang och ger annonsörer en möjlighet att föra en dialog med sina kunder, argumenterade Adam Springfeldt, kreativ chef och internationell affärsutvecklare på Acne.

Springfeldt fick medhåll från övriga paneldeltagare.

– I Europakommissionens årliga rapport om digital penetrering befinner sig de nordiska länderna i topp. Vi har en ordentligt utbyggd infrastruktur, stort mobilanvändande och liknande. Att våra samhällen är så pass digitaliserade innebär både möjligheter och utmaningar, därför måste vi ligga i framkant när det gäller digital annonsering. Vi behöver utveckla nya optimerings- och beslutssystem baserade på all den data som nu finns tillgänglig, menade Peter Gottfredsen, nordisk chef på Mediacom.

Även Paal Fure, nordisk chef för Dentsu Aegis, höll med i analysen.

– Alla företag behöver inte öka sin onlineannonsering utan snarare allokera resurserna inom online annorlunda. Sen har vi legacyföretag där aktörerna inte kommit lika långt men börjat upptäcka att online kan ge lika bra avkastning som offlineannonsering. Det är den grupp som inom de närmsta åren kommer röra sig snabbast mot att öka sin onlineannonsering, säger Paal på Dentsu Nordic.

Mer och mer resurser läggs på content marketing i olika mediekanaler. Vad är publicisternas roll i den omställning och hur kommer den se ut i framtiden?

– Det innehåll vi på Acne säljer till mediebolag tävlar inte bara med andra annonser och övrigt material på en sajt, det måste kunna konkurrera med det material som kommer från aktörer som Netflix, HBO och Amazon. Jag tror att annonsörer i framtiden måste samarbeta ytterligare med de olika mediebolagen. Det kommer bli en stor utmaning för mediehusen eftersom de samtidigt vill behålla sin journalistiska integritet, menade Adam Springfeldt.

Även Peter Gottfredsen höll med om att mediehusen, om de vågar smutsa ned fingrarna lite, har en stark position i skapandet av morgondagens innehåll.

– De flesta annonsörer vet inte hur man gör bra engagerande innehåll, det är mediebolagen mycket bättre på. Därför tror jag att publicister är i en bra position där de kan hjälpa annonsörer att producera det material de vill sälja. Över hela branschen måste vi inse att framtiden ligger inom smalare vertikaler och smalare segmentering, från masskommunikation till massadressering. Den typen av penetration kan så klart komma i form av en annons men mer troligt är att det är någon form av content, då måste det hålla kvalitet, säger Peter på Omnicom.

Idag har vi mer data än någonsin, samtidigt verkar det som att vi inte kan komma överens om hur man uppnår man uppnår effekt?

– Jag håller inte riktigt med om den frågan. I dag är vi bättre än någonsin på att utvärdera varje impression, något som stärker medieägarna. De nya beslutsprogrammen ger oss flera datakällor och bygger inte längre på ojämnt datainsamlande utan är mer flödeslik, avslutade Peter Gottfredsen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.