Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediehus förlorar miljardbelopp på falska videovisningar

Publicerad: 13 december 2017, 07:32

Publicister förlorar 3,5 miljoner dollar på falska videostarter – varje dag, judiska församlingar kritiserar SVT och Facebook börjar skatta i Sverige. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Mediehus förlorar miljardbelopp på falska videovisningar
En omfattande studie som bygger på data 16 stora mediehus och techbolag som Amobee, Google och Quantcastm visar att publicister förlorar uppemot 3,5 miljoner dollar på falska videostarter – varje dag. Genom att lågkvalitativa sajter byter ut sin url mot premiumpublicister och säljer deras impresssions mot annonsörer. Totalt förlorar mediehus som Business Insider, Mail Online, The New York Times, Turner, Wall Street Journal och The Washington Post 1,27 miljarder dollar i intäkter varje år på falska videovisningar. Det skriver Campaign.

Judiska församlingar kritiserar SVT

SVT och TT får kritik av flera judiska församlingar i Sverige för att ha nyttjat ett språkbruk som kan leda till antisemitism, skriver Kulturnytt. I en debattartikel i SvD som företrädare för församlingarna skriver att mediebolagen uttrycker sig "schablonmässigt om judar" med uttryck som "judisk lobby". – Det stämmer inte med verkligheten, det finns ingen judisk lobby och vi har absolut inget intresse av att ha någon lobby eller någonting i den stilen, säger Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, till SR. Vicktor Olsson, övergripande nyhetschef på TT, slår ifrån sig kritiken medan Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT, säger att det skett "en felaktig formulering".

Facebook ska börja skatta  i Sverige
I fortsättningen kommer Facebook att redovisa annonsintäkter på marknaderna där de har lokal annonsförsäljning, det skriver it-jätten i ett pressmeddelande. Den nya strategin gör att Facebooks annonsintäkter, som i dagsläget går genom lågskattelandet Irland, blir beskattade i varje europeiskt land där it-jätten har ett kontor, skriver norska E24. Konsekvensen blir i så fall att Facebook börjar skatta även i Sverige. Enligt Facebook själva beror systemskiftet på att man vill vara mer transparenta mot den politiska makten i de länder där man verkar. Techsajten Breakit har i en överslagsräkning uppskattat Facebooks annonsintäkter på den svenska marknaden till drygt 1 miljard kronor. Med den summan skulle Facebook betala flera hundra miljoner kronor i skatt.  

Anklagad sportprofil får fortsätta jobba på SVT
En manlig expert på SVT-sporten fortsätter sin medverkan på kanalen efter en utredning gällande anklagelser om grova sexuella trakasserier, skriver Sportbladet.
– Det här har inte varit något lätt beslut för oss. (..) Vi hade aldrig kontrakterat honom om vi hade känt till bakgrunden, säger sportschefen Åsa Edlund Jönsson till tidningen. I november som SVT valde att pausa samarbetet med mannen sedan det blivit känt att kvinnor på hans förra arbetsplats anklagar honom för sexuella trakasserier.

Nu optimeras Twitter för rantar
Twitter släpper en funktion för trådade inlägg. Nu kommer det att bli enklare att skapa trådade tweets som användarna tidigare skapat manuellt för att komma runt teckenbegränsningen på plattformen. Till en början kommer det att finnas en begränsning på 25 inlägg i en och samma tråd. Det skriver Techcrunch.

Få anmälningar om namnpubliceringar till PO
I samband med #metoo-rörelsen har flera namn på utpekade tafsare och våldtäktsmän cirkulerat på sociala medier, men de traditionella medierna varit restriktiva och bara namngett en handfull personer, rapporterar SR. Av anmälningarna till PO i år har endast fem stycken handlat om namngivningsbeslut.
– Alltså en av de vanligaste anmälningarna till oss över huvud taget är att tidningen ju har anonymiserat, tagit bort namnet, men ändå gett så många ledtrådar till identiteten att en ganska stor grupp förstår vem det handlar om, säger Pressombudsmannen Ola Sigvardsson till SR:s Kulturnytt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.