Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Medieprofessorn om extravalet

Publicerad: 4 december 2014, 09:10

Lars Nord.

Foto: Mittuniversitetet.

Ett extraval kan innebära en avtrappning av den politiska bevakningen. Det säger medieprofessorn Lars Nord som också sett en trend i att medierna mer och mer rapporterar om politiska spel för att locka en större publik. – Det paradoxala är att det snarare kan ha motsatt effekt, säger han.


Ämnen i artikeln:

Mittuniversitetet

Det var i går eftermiddag som statsminister Stefan Löfven deklarerade nyval den 22 mars 2015.

Medieprofessor Lars Nord är verksam vid Mittuniversitetet och forskar om hur den politiska kommunikationen mellan makthavare, medier och medborgare fungerar i den moderna demokratin. Han tror att mediestrategierna från politikernas sida kommer att se likadan ut som under höstens val.

Enligt honom finns det en risk att medierna inte kommer att ägna lika mycket uppmärksamhet åt valet eftersom redaktionerna efter två val kan vara trötta på den politiska bevakningen. Även om partierna måste ställa om snabbt inför en ny valkampanj tror inte Lars Nord att detta kommer att skapa fler politiska skandaler i pressen.

– Inför de senaste valen har vi trott att fler skandaler ska dras fram i ljuset, men det har inte hänt. Politikerna blir allt mer duktiga på att krishantera, säger han.

Finns det en risk för att läsarna är mindre intresserade den här gången – att de tröttnat på politik?
– Ja, det får man säga. Medierna måste producera ett innehåll som publiken förväntar sig. Tycker läsarna att frågan är viktig kan man få för sig att ägna mer resurser åt den politiska bevakningen, finns det en apati blir det tvärtom.

Vad kan det leda till?
– Man kanske inte berättar om partiernas förslag – då blir det ett demokratiproblem. Informationen når inte fram.

Hur skulle du säga att den politiska rapporteringen i media har förändrats över tid sett till de två senaste valen?
– Det har varit en ökad omfattning av bevakningen – vi har gjort innehållsanalyser som visar att bevakningen av speljournalistiken har ökat, alltså den typ av regeringsfrågor som ställdes på sin spets i går. Rimligtvis kommer den utvecklingen att fortsätta. Den kan man göra spännande journalistik av, men läsarna kan uppfatta det som oseriöst.

Varför ser det ut på det viset?
– Det bör man egentligen fråga medierna. Men en tanke är att all journalistik måste uppmärksammas i allt större medieutbud – den måste vara tilldragande och locka en publik. Men det paradoxala är att det snarare kan ha en motsatt effekt.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Mittuniversitetet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.