Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Medieprofiler kritiserar #tjejkropp-kampanjen

Publicerad: 20 mars 2014, 11:30

Rebecca Stella och Malin Roos är kritiska.

Foto: Magnus Helander och Expressen.

Många har visat upp sina ”vanliga” kroppar i inom ramen för Louise Östgaards nätuppror #tjejkropp. Kampanjen i sociala medier hyllas – men får också mothugg. Bland annat av medieprofilerna Rebecca Stella och Malin Roos.


Ämnen i artikeln:

Malin Roos

Louise Östgaard var trött på alla retuscherade bilder i media och reklam, och lade upp sin egen ”vanliga” kropp under hashtagen #tjejkropp och på en Facebook-sida. Initiativet har blivit mycket uppmärksammat och många har hakat på.

”Var är alla vanliga kroppar? De som vi vill att unga tjejer ska växa upp  med och lära sig älska. De med normal fettmängd för en vuxen kvinna. De  kroppar som inte tränar varje dag och går på diet. De kroppar som  tillhör människor. Med defekter och vinterhull, med blekhet efter att  solen inte visat sig på länge. De som snart ska visas i bikini, utan  förberedelser. Här är en chansning, ett försök att göra skillnad. Här är  en tjejkropp", skrev Louise Östgaard.

Men uppropet har också fått kritik.

Expressens krönikör Malin Roos skriver i en kolumn i dag att kvinnor ”återigen har förminskats bara till sin kropp”.

Bloggaren och programledaren Rebecca Stella sågar också #tjejkropp. Hon menar att definitionen ”vanlig” är olämplig eftersom det finns många tjejer som kämpar för att gå upp i vikt – ett mindre uppmärksammat problem.

”Så nej Louise. Sådär ser inte en "vanlig" tjejs mage ut. För bilden av  den där vanliga tjejen förstör lika mycket som vad man antagligen tycker  att medias förvrängda bild av skönhet förstör”, skriver Rebecca Stella i sin blogg.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Malin Roos

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.