fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Medieprofiler städar efter rånet

Publicerad: 3 mars 2010, 15:35

TV4:s grundare Gunnar Bergvall, Tobias Bringholm, Stream & Co:s förre vd Andreas Printz och den misstänkte helikopter­rånaren och TV4-producenten har mångmiljon­affärer ihop. Nu tar alla sina händer från den häktade piloten och försöker lösa ut honom. Han har sparkats ur styrelserna och ersatts av Gunnar Bergvall.

Ämnen i artikeln:

TV4Tobias Bringholm

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


truefalse

Tobias Bringholm och Gunnar Bergvall

Red Capital No 1 Club AB är det fantasifulla namnet på bolaget där de fyra männen samarbetar med konsultverksamhet i mediebranschen. Alla är på olika sätt kopplade till TV4:

- Gunnar Bergvall är ingenjören som för drygt 20 år sedan startade TV4 tillsammans med producenten Ingemar Leijonborg. De sålde bolaget till bland andra Investor, LRF och Kinnevik och Gunnar Bergvall sparkades som vd av Jan Stenbeck mitt under en debatt på Publicistklubben. Gunnar Bergvall är pensionär, men aktiv som konsult och investerar i nya mediebolag.
   - Andreas Printz var med och byggde upp tv-teknik­bolaget Stream & Co, där han var delägare och vd. Danska STV Media Group köpte för två år sedan Stream & Co och startade också produktionsbolaget To the moon.
   - Tobias Bringholm var programdirektör på TV4 men mörkade sitt ägande i Stream & Co tills Resumé avslöjade det. Tobias Bringholm sparkades från TV4 sedan han hade ertappats med ekonomisk brottslighet under sin tid i produktionsbolaget Metronome och dömdes nyligen för grovt skattebedrägeri till villkorlig dom och böter.
   - Den misstänkte helikopterrånaren har genom sina bolag jobbat som bildproducent för flera av TV4:s större produktioner. Många av dem har spelats in i Stream & Co:s studio på Kvarnholmen i Nacka. Han har helikoptercertifikat och har utfört en rad flyguppdrag åt såväl TV4 som produktionsbolagen. Han har dömts för vapenbrott och ringa narkotikabrott och är en av tio som sedan i höstas sitter häktade som misstänkt för medverkan i det stora helikopterrånet i Västberga.

Tobias Bringholm, Andreas Printz och piloten känner varandra sedan länge från en rad tv-produktioner. Kort efter att Tobias Bringholm hade sparkats från TV4 i början av 2007 startade de bolaget CSTV Intressenter AB ihop med medie­konsulten Gunnar Bergvall. De hade möjlighet att få köpa 49 procent av det kinesiska tv-bolaget CSTV för 200 miljoner kronor.

De uppvaktade Torsten Larsson, vd för Bonnier Entertainment, och försökte få Bonnier att köpa halva CSTV Intressenter för 250 miljoner kronor. Det skulle bli en lysande affär för kvartetten, men en mindre bra för Bonnier. Givetvis tackade Torsten Larsson nej. Redan i slutet av 2007 likviderades CSTV Intressenter.

I stället startade de fyra Red Capital No 1 Club AB, som de ägde till lika delar.

För ett år sedan togs Christian Wåhlberg in som femte delägare. I det första bokslutet som skrevs under av trion i styrelsen sent förra våren framgår att konsultverksamheten 2008 drog in 2,4 miljoner kronor. Men kostnaderna översteg 5 miljoner och bolaget gjorde en förlust på 2,7 miljoner. Men bolaget har gott om pengar i en överkursfond på 9,5 miljoner.

Red Capital startade för ett år sedan två dotterbolag:
PixWorks AB som ska ägna sig åt ip-tv-utveckling och annonsförsäljning.

WindWorks AB som ska syssla med utveckling och produktion av vindkraft.

Det är också i vindkraft som Red Capital har satsat sitt kapital: bolaget köpte 2008 in sig med 10,05 procent i vindkrafts­företaget Kraftö AB för 10 648 829 kronor. Kraftö är ett relativt stort bolag med projekt på många håll i landet. År 2008 tog bolaget in 40 miljoner i nyemission från det irländska riskkapitalbolaget Trinity Capital.

Red Capital äger också 30 procent i det lilla Baudin Vindkraftentreprenad AB på pilotens hemort Ljusterö, där hans farbror är vindkrafts­entreprenör och delägare i Kraftö AB. Före­taget gräver och gjuter vid vindkraftsbyggen. Andreas Printz sitter i styrelsen, liksom i PixWorks och WindWorks.

I Kraftö AB:s styrelse företräddes Red Capital först av piloten. Men sedan han hade häktats i höstas sparkades han ut och ersattes av Gunnar Bergvall, som samtidigt tog på sig ordförandejobbet. Och i ägarbolaget Red Capital sparkades piloten ur styrelsen den 6 november i fjol.

Piloten äger sin del av Red Capital genom det egna bolaget Röda Klubben AB, där tillgångarna består av 9,5 miljoner i rea­vinster. Men nu kan han från häktet se hur alla tar sina händer från honom. Andreas Printz avregistrerade sig för en månad sedan från Röda Klubbens
styrelse. Delägarna försöker lösa ut honom från Red Capital och han har kastats ut från Kraftös styrelse.

Resumé har talat med pilotens tre kompanjoner, men ingen vill uttala sig offentligt.

Andreas Printz säger:
– Jag känner honom sedan mycket länge. Men jag vill inte kommentera läget, tala med Gunnar Bergvall.

Tobias Bringholm är lika kortfattad:
– Du får tala med Gunnar, tack.

Gunnar Bergvall vill inte uttala sig offentligt, men förklarar att piloten nu ska lösas ut enligt bolagets konsortial­avtal och att Red Capital i framtiden ska ha fyra 25-procentsägare.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev