Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Medierna bombarderas av rasistiska konspirationer

Publicerad: 13 augusti 2015, 14:04

Aftonbladet och Expressen rapporterar fortlöpande om knivdådet.

Foto: Skärmdumpar.

Internet flödar över av rykten och osanningar efter dubbelmordet på Ikea i Västerås. Samtidigt anklagas medierna för att undanhålla information kring omständigheterna. "Jag har jobbat på tidningen i många år och kan inte påminna mig att ha varit med om något liknande" skriver Aftonbladets Oisín Cantwell i en kolumn.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressen

Två asylökande män sitter häktade misstänkta för delaktighet i dubbelmordet på Ikeas varuhus. Den ena av dem har nu erkänt båda morden. På forum som Flashback och främlingsfientliga sajter förekommer en lång rad rykten och falska uppgifter kring hur det gick till.

De etablerade medierna får ta emot en strid ström av "tips" där uppgiftslämnare påstår sig veta saker som det inte går att hitta något belägg för. De anklagar också tidningar för att inte berätta hela sanningen. Därför kände sig Aftonbladet nödgade att i en nyhetstext igår förklara att de inte döljer någon fakta kring mordet.

I dag skriver kolumnisten Oisín Cantwell en krönika där han beskriver den absurda situationen:

"Jag har jobbat på tidningen i många år och kan inte påminna mig att ha varit med om något liknande. Det är som att berätta att vatten är vått".

Han beskriver sedan hur illvilliga rykten och rena lögner får allt större fäste i dag efter internets intåg i var mans hem.

"En tidning som Aftonbladet var inte helt olikt dagens Flashback i slutet på 1800-talet (...) Till slut tröttnade konung och riksdag och började morra om att inskränka tryckfriheten. Det var under detta hot som de första pressetiska reglerna skapades och en hedersdomstol, Pressens opinionsnämnd, inrättades (...) Jag tror att det i vår överhettade tid är viktigare än någonsin att värna detta system".

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson beskriver en liknande situation för dem.
– Vi skriver i dagens Expressen om lögner och rykten på Flashback och hatsajter. Jag har också många gånger påpekat problemet med den här undervegetationen på nätet, där ofta anonyma skribenter sprider "mediekritik" som i själva verket bara är illa dold främlingsfientlighet. Janne Helin och jag pratar om problemet med oansvariga medier i snart sagt varje "MattssonHelin", men det här löser man ju inte i en podcast - istället måste konsumenterna bli mer källkritiska till så kallade alternativa medier, säger han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.