Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Medierna får bevaka rättegången

Publicerad: 17 oktober 2011, 15:09

De svenska medierna kommer att kunna bevaka rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson inifrån rättssalen. – Rättegången är öppen för allmänheten och därmed även för oss. Däremot får kanske inte alla plats i rättssalen, skriver TV4:s utsände Stefan Borg i ett mejl till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Johan PerssonTV4

Stefan Borg berättade tidigare i dag om förutsättningarna för de svenska journalisterna i Etiopien. Foto: TV4

I morgon startar rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson och de stora svenska medierna bevakar på plats från Etiopien. Ett arbete som kraftigt försvåras av de Etiopiska myndigheterna.

I TV4:s Nyhetsmorgon tidigare i dag berättade kanalens utsände Stefan Borg om hur TV4 fick sina kameror beslagtagna i tullen.
– Det är ett land där man vill ha väldigt god kontroll på alla journalister som arbetar och framför allt tv är man då uppenbart väldigt försiktiga med. Så efter mycket problem lyckades vi få igenom utrustningen, sade han i programmet.

Rättegången i morgon kommer att vara öppen för allmänheten och därmed också för svenska medier, enligt Stefan Borg.
– Däremot får kanske inte alla plats i rättssalen. Inga kameror kommer att tillåtas inne på domstolsområdet, skriver han i ett mejl till Resume.se

Hur är uppslutningen från svenska medier? Hur många bevakar på plats?
– De flesta rikstäckande medierna är här. Av dom stora saknas bara Expressen. Totalt närmare 20 svenska tillresta journalister.

Hur är behandlingen från de Etiopiska myndigheterna? Hur fungerar det med informationen?

– Vi har fått visum i princip enbart för att bevaka rättegången. Vi är påpassade när vi är ute och jobbar, får ibland visa upp filmtillstånd för polis och andra. Vi har haft en del praktiska problem med att få kamerautrustning genom tullen. Både TV4 och SVT fick ägna i stort sett hela gårdagen till att få loss våra kameror. Andra journalister här har upptäckt att en del av deras arbetsmaterial har försvunnit från deras hotellrum.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Johan PerssonTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.