Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Medierna skriver mer om clowner än om statsministern

Publicerad: 18 oktober 2016, 11:14

Nu syns clownerna mer i medierna än statsministern.

Foto: Bilden är ett montage

Clownhysterin i sociala medier ger avtryck på nyhetsplats. Den senaste veckan har svenska medier skrivit mer om clowner än om statsminister Stefan Löfven.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenJack WernerRetriever

Clowntrenden började i USA i mitten av augusti. Sedan en månad tillbaka har fenomenets närvaro i Sverige blivit alltmer intensiv. Numera är clownerna, deras beteenden och eventuella gemensamma attacker toppnyheter på både kvällstidningssajter och i SVT:s nyhetssändningar.

Och nätfenomenet har nått nya nivåer av publicitet den senaste tiden.

När Resumé gör ett artikelssök i mediedatabasen Retriever över nyhetsartiklar i svenska medier de sju senaste dagarna får statsminister Stefan Löfven 1932 träffar. När motsvarande sökning görs på ordet clown blir utfallet 2390 träffar.

Frilansjournalisten Jack Werner har i ett nyligen publicerat blogginlägg kritiserat bristen på källkritik på sociala medier. Där desinformation kring clownerna, bland annat om massmöten, sprids som en löpeld och blir sanningar.

Han är även kritisk till hur de traditionella medierna har hakat på hajpen helt orefelekterat.

– Intresset är enormt. Medierna famlar i blindo och det känns som att de har kapitulerat helt i det här fallet. De förhåller sig väldigt okritiskt till den information som sprids på nätet utan vidarebefordrar rykten från nätet eller uppgifter i stil med att ”clowner ska ha hotat”, säger Jack Werner till Resumé och fortsätter:

– Det här är det sämsta exemplet på när medierna åker bak på en snackis i sociala medier. Jag blir provocerad. Det de gör är att spä på en oro, men också en misstro gentemot traditionella medier. Sedan måste man understryka att det här i första hand är ett fenomen på sociala medier. Det är här den största spridningen sker. Efterhand har de traditionella medierna hakat på.

Hur skulle en mer sansad bevakning av det här kunna se ut?
– Det är ju inte ointressant om människor klär ut sig till clowner och hotar andra. Men mediernas uppgift borde vara att sätta saker i sitt sammanhang här. Hur många rör det sig om? Hur stort är fenomenet på sociala medier? Hur många polisanmälningar har kommit in? Och så vidare.

– En annan grej är bildvalen. Det handlar nästan uteslutande om clownbilder som av skräckinjagande clowner. Det här kan också ha en effekt av att spä på rädslan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.