Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Medierna som blir vinnare med Donald Trump som president

Publicerad: 16 januari 2017, 12:04

Donald Trump

Foto: Most Photos

Donald Trump som president innebär att alternativa mediekanaler kan komma in i finrummet.


Ämnen i artikeln:

PresidentFejknyheterPresidentvalet 2016BloggareDonald Trump

Få kan ha missat Donald Trumps presskonferens i förra veckan. Den tillträdande presidenten gjorde sitt första framträdande sedan valet och gick till hård attack mot CNN, vägrade svara på reporterns frågor och anklagade dem för att publicera fejknyheter. Genom hela valrörelsen var Donald Trumps sätt att hantera medier en källa till många rubriker och det har inte slutat.

Nu kan bloggare och pratradiovärdar komma att bli inbjudna till presskonferenserna i Vita huset. Den tillträdande presidenten sägs också vilja flytta platsen för sina briefer för första gången på närmare 50 år. Detta för att kunna bjuda in fler besökare.

Denna flytt möjliggör för medieaktörer som tidigare inte varit på plats i Vita huset att få tillträde:

– Det finns en hel del pratadiovärdar, bloggare och människor som inte får tillgång just nu eftersom de inte är en del av Washingtons medieelit, sade Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer enligt The Guardian.

Under onsdagens omtalade presskonferens fick Donald Trump en fråga från kontroversiella Breitbart News om sin syn på fejknyheter och gick i svaret till indirekt angrepp mot de etablerade mediehusen:

– Några av medierna som jag har att göra med är fejknyheter mer än andra. Jag kan nämna dem, men jag bryr mig inte, Du har några som sitter rakt framför oss. De är väldigt oärliga människor. Men jag tror det är något som vi får leva med. Fördelen jag har är att jag kan ge svar på tal.

Enligt nyhetsbyrån AP är Breitbart, som anklagas för rasism och högerextremism, det enda mediebolag som hade en reserverad plats längst fram vid presskonferensen.

Donald Trumps chefstrateg Steve Bannon fungerade tidigare som arbetande styrelseordförande för sajten.

Genom hela kampanjen hade Donald Trump stöd från konservativa pratradiovärdar såsom Alex Jones. Som en av landets populäraste opinionbildare har han anklagats för att vara dirva en konspirationsteoretiskt och extremkonservativ kanal. Alex Jones har bland annat förnekat skolmassakern vid Sandy Hook där 20 studenter och 6 anställda mördades som fejknyheter och kallat terrorattacken den 11 september som ett "insidejobb".

Donald Trump har tidigare kallat Alex Jones för "en trevlig kille" efter att ha genomfört en 30 minuter lång intervju i hans station och enligt radiovärden har Donald Trump hört av sig och bett om hans stöd i samband med att han valdes till president i november.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.