Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Medierna spekulerar kring Putins mystiska försvinnande

Publicerad: 16 mars 2015, 06:41

Vladimir Putin

Foto: Colourbox

Teorierna om den ryska presidenten Vladimir Putins frånvaro avlöser varandra i media, SVT:s teckentolk hyllas efter Mello-finalen och Filip Hammar får roll i amerikansk sitcom. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

SXSWJan GuillouFacebookMelodifestivalenMicael BindefeldSVTVladimir PutinEkotFilip HammarCristiano Ronaldo

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Mycket spekulationer kring Putins frånvaro
Sedan den 5 mars har Rysslands president Vladimir Putin hållit sig undan offentligheten. Mysteriet tätnade när den statligt ägda tv-kanalen Rossiya 24 uppgav att den försvunne hade träffat Kirgizistan president redan i fredags, trots att mötet är planerat till i dag måndag. Kanalen förklarar själva att händelsen var ett misstag, skriver The Telegraph. Samma tidning rapporterade i fredags att den schweiziska tidningen Blick publicerade uppgifter om att Putins flickvän fött en dotter på en klinik i Schweiz.

Med uppgifter från en källa som jobbar för presidentens presstjänst uppgav den ryska tidningen Vlasti.net att ett tillkännagivande väntas "inom kort" – utan att förklara vad tillkännagivandet handlar om, skriver Dagens Nyheter.

BBC rapporterar att statliga medier har visat upp bilder och klipp på Vladimir Putin, samtidigt som annan rysk media har rapporterat att de bilderna tagits vid tidigare tillfällen.

Måndagens möte med Kirgizistans president kan bli avgörande för utvecklingen eftersom Kreml inte lyckats få tyst på ryktena om att Vladimir Putin skulle vara sjuk, död eller utsatt för en statskupp som florerat i internationalla medier de senaste dagarna, skriver BBC.

På måndagsmorgonen rapporterade sajten Flightradar24 att den ryska regeringens flygplan, som brukar användas av presidenten, har landat i S:t Petersburg.


Teckentolken – Mellofinalens stora snackis
Efter Melodifestivalens final i SVT hyllas teckentolken och schlagerexperten Tommy Krånghs gestaltning av tävlingens bidrag i sociala medier. Teckenspråksartisterna framförde låtarna i SVT24.
– Det är väldigt roligt, det går åt mycket energi. Det gäller att förmedla hela låtens känsla på ett visuellt sätt, säger teckenspråksartisten Tommy Krångh, till SVT.​

Filip Hammar får tv-roll
Programledaren Filip Hammar har fått en roll i en amerikansk sitcom. I ett pilotavsnitt ska han spela en biroll som svenske "Dr Lindstrom", i den amerikanska tv-serien "The king of 7B", berättar han i en intervju med TV-dags.
– Det var nog fan det konstigaste jag har varit med om, säger Hammar om castingprocessen.

SVT:s app kraschade mitt under Mello-finalen
Under lördagens final av Melodifestivalen i SVT kraschade appomröstningen. Haveriet skedde mitt under artisten Jon Henrik Fjällgrens framförande.Nu utreder SVT om haveriet beror på ett flertal serverattacker.
– Det vi vet är att vi kan se  ett extremt onormalt tryck mot några servrar och då har de slagits ut. Just nu utreder vi om det är en attack, säger Christel Tholse Willers chef för Melodifestivalen till Aftonbladet som också meddelar att appen kommer att användas vid nästa års tävling.

Rausing slår tillbaka mot Ekots granskning
I Ekots omfattande granskning av storbanken HSBC från i februari pekades Sigrid Rausing ut som en av svenskarna som nyttjade hemliga schweiziska konton för att undvika att betala skatt. I en artikel på Di Debatt gav Sigrid Rausing sin version av HSBC-granskningen.

"Mitt konto var inte "hemligt", det var privat. Skillnaden är viktig. Jag "flydde" inte från skatteplikten, och har inte brutit mot några lagar." skriver hon bland annat i artikeln. Mitt HSBC-konto stängdes, av andra skäl, för många år sedan och medlen som fanns där är sedan länge intagna till England, och beskattade, skriver hon i debattartikeln.  

Sigurd Rausing berättar vidare att hon mottagit hatbrev med krav på att det är "dags att betala tillbaka till Sverige". Vidare anser hon att Ekots bevakning av henne varit tendensiös  

"Ekot granskar-redaktionens objektifiering, baserad mer på ton och insinuationer än på fakta, är inte bara obehaglig för mig, den är också farlig för samhället. Förvridna nidporträtt av "kosmopolitiska kapitalister" som inte anses vara en del av samhället, eller folket och nationen, är inte en ny företeelse. Människor inom medier – redaktörer, journalister och producenter – borde tänka mer på varifrån de tankarna kommer och vilka politiska arv de vill stödja."

Pr-tricket med svenska stjärnan under SXSW
I lördags kunde SXSW-besökarna som använder Tinder bekanta sig med en 25 årig kvinna med namnet Ava. I chatten frågade Ava sina beundrare bland annat vad som gjorde dem mänskliga och de uppmanades att följa henne på Instagram. De som gick in på Instagram-kontot blev snopna. Här möttes de av pr-material för science-fiction-filmen Ex Machina som hade premiär i Austin samma kväll. Fotot som hade lockat Tinder-användarna var en bild på den svenska skådespelaren Alicia Vikander som spelar robot i filmen. Kopplingen till filmen beskrivs som briljant av AdWeek, just eftersom frågorna speglar en robot som vill veta hur det känns att vara människa.


Storbråk mellan Bindefeldt och Guillou
Det hettade till ordentligt mellan pr-byrågrundaren Micael Bindefeld och journalisten Jan Guillou när antisemitism och islamofobi debatterades i P1 Debatt under söndagseftermiddagen. Detta efter att den sistnämnde vid en en jämförelse mellan islamofobi och antisemitism sade att "antisemitismen är så gott som utplånad i Sverige". Det fick Micael Bindefeld att ilskna till:
– Står du och säger att antisemitismen är utrotad. Det är galet, det får du ta tillbaka.
– Det sa jag inte, svarade Jan Guillou.  
– Jo det gjorde du. Nu blir jag så jävla förbannad. Nu har du sagt så mycket galenskaper här. Jag är uppvuxen i det här landet som jude, det är inte du, replikerade Micael Bindefeld.  

Han är störst på Facebook
Vid lunchtid i söndags blev den portugisiske fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo den mest följda människan i världen på det sociala Facebook, skriver Bleacher Report. Under kvällen hade antalet följare växt till 107 116 496. Med det är han omkring 25 000 följare före sångerskan Shakira.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev