Media
Mediernas tusenmiljonerskronorsfråga
Publicerad: 13 maj 2016, 11:00
Medierna måste digitalisera sin affär. Frågan är bara hur vi ska tjäna pengar på andra sidan transformationen, skriver Resumés chefredaktör Johan Såthe.
JS
Johan Såthe
Klart intressant debatt på senaste #googlesessions, som är en återkommande seminarieserie om media, kultur och reklam och hur dessa områden påverkas av digitaliseringen. Samtalet kretsade kring framtiden för annonser, främst i den digitala världen.
Trion i panelen Vegard Johnsen, Google New York, Dee Frew, från IAB i Storbritannien och Dilem Guler affärschef på Bonnier News Sales, hade tänkvärda synpunkter. Debatten om adblockers och vad de betyder för mediernas nuvarande och framtida affär är hyperaktuell.
Som publicist, vars journalistik (och lön) i hög utsträckning betalas av annonser blir man oroad över utvecklingen. Antalet användare av adblocker-tjänster tycks stadigt öka, vilket följaktligen slår direkt mot publicisternas intäkter.
Samtidigt går beteendet att förstå, en hel del av reklamen på nätet är ur ett användarperspektiv usel, den är skränig och påträngande. Som en användare beskrev det under #googlesessions "den dåliga reklamen håller det bra innehållet som gisslan". Vegard Johnsen konstaterade klokt att "adblockers är ett symptom".
Jag håller med om det, det gäller för oss publicister erbjuda en rimligt värdig miljö för våra annonsörer och kommersiella partners. Samtidigt är det en pedagogisk utmaning att förklara att annonserna faktiskt betalar för innehållet. Att förklara det är inte så svårt, men att få främst unga att bry sig är svårare.
Läs mer om vad som sades på seminariet här.
En annan möjligen förbisedd aspekt varför många, gissningsvis främst unga, använder adblockers är att de helt enkelt vill spara batteritid i sina telefoner. Allt tungt tingel-tangel tar tid att ladda.
Dilem Guler på Bonnier hade många kloka inspel i ämnet, hon menade bland annat att vi publicister själva måste ta större ansvar för hur våra sajter ser ut och fungerar. Hon påpekade också att de högljudda annonserna med autostarter eller liknande ofta beror på att någon säljare gör allt för att klara sin tuffa budget.
Men är det verkligen smart att riskera att förstöra sin annonsmiljö, för att tjäna snabba pengar och nå en viss månads budget? Det låter kortsiktigt. Dilem Guler varnade också för att vi snart har lika många adblockers i mobilen som på desktop om vi inte gör något radikalt snart.
***
Den här eventuella tryckeristrejken gör att jag riskerar att missa veckans derby mellan AIK och Djurgården. Vi måste trycka tidningen tre dagar tidigare för att vara säkra på att kunna komma ut till er (men med strejker vet man ändå aldrig). Det kan vara så att någon måste avgå. Det blir ett briljant läge för er alla att logga in på Resumés digitala utgåva, om inte annat.
Även Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är irriterad på strejken.
***
Journalistförbundets fackorgan Journalisten har nyligen intervjuat Dagens Samhälles sparkade reporter Thord Eriksson. De kritiska och journalistiska frågorna lyser med sin frånvaro i reportaget (vilket inte brukar utmärka duktige reportern Johannes Nesser).
Utan att nämna Resumé vid namn hävdar Thord Eriksson vi stått för ett "relativt intensivt fabulerande" av vad som hände på Dagens Samhälle. Han nämner också "fantasifulla politiska agendor".
Det har utan tvekan funnits en politisk agenda med i spelet bakom bråken och Mats Edmans sorti som chefredaktör. Det har Resumés granskning tydligt visat, det är fakta.
Läs Resumés dokument här, där hittar du också flera länkar till våra uppföljningar.
Thord Eriksson har fastnat i att bara analysera det han själv känner till, arbetsplatskonflikten med Mats Edman. Att det i verkligheten kan finnas fler bitar i pusslet, som han inte har koll på, vägrar han gå med på. Jag kan förstå det. För om det finns politiska motiv bakom sparkandet av Mats Edman så har Thord Eriksson varit en bricka i ett större spel.
Tidningen Journalisten rapporterade mycket om vad som hände på Dagens Samhälle i början av konflikten. Jag tycker att det vore på sin plats att Journalisten gjorde ett seriöst försök att på riktigt försöka ta reda på vad som egentligen hände på Dagens Samhälle. Jag har svårt att se Journalisten skulle kunna göra en intervju med avsatte chefredaktören Mats Edman där denne fick ge sin syn på vad som hände i konflikten utan att ställa en enda kritisk motfråga.
Det blir extra roligt när webbsidan på fackorganet Journalisten toppas med en annons från just Dagens Samhälle där tidningen söker efter en ny chefredaktör.
***
Har du saknat Viggo Cavling i Resumés spalter? I den här debattartikeln kallar han sig själv för "den hemliga oljan när ett företag vill öka sin försäljning".
Här kan du läsa Annonsörsföreningens vd Anders Ericsons svar. Han skickade också lite presenter till Viggo Cavlings stamställe Riche. Gulligt!
***
Det är inte lätt att hålla ordning på alla olika mediedagar. Förra veckan var det Stora Annonsörsdagen, i går torsdag anordnade Dagens Industri eventet "Digital Media" på Grand Hotel i Stockholm. Till veckan är det dags för Stockholm Media Week.
Det är uppenbart att mediehusen känner ett stort behov av att diskutera exakt hur man ska ta sig in i den digitala framtiden, med en rimligt fungerande affärsmodell. Alltså det som Dagens Industris konferencier Anna Ekelund döpte till "tusenmiljonerkronorsfrågan".
Först ut var Bonniers koncernchef Tomas Franzén som berättade om det anrika familjeföretagets digitala ambitioner. Han har hållit ungefär samma tal nu några gånger, men det känns som om han blir något mer offensiv för varje gång. År 2020 ska 50 procent av de intäkterna komma från digitala medier, i dag ligger man på 20 procent.
Tomas Franzén konstaterade att vinstnivån på en miljard kronor egentligen inte är särskilt bra om man omsätter 26 miljarder. Men för att kunna öka vinstnivån och omsättningen måste den digitala omställningen komma längre. Tomas Franzén konstaterade att Bonnier måste testa nya affärsmodeller och man därför får leva med "halvtaskig lönsamhet" några år.
"Ut med skiten och se om det funkar, funkar det inte så lägg ner satsningen", sa Tomas Franzén.
Bland de framtida digitala tjänster han trodde mest var digitala affärsinformationstjänster. Det tror jag att han har helt rätt i. Diskussionen om mediernas digitala framtid fortsätter på Stockholm Media Week nästa vecka. Vi ses där!
***
Det här tycker jag är bra och viktig kommunikation.
***
Den som gör ettorna på The Economist är sjukt begåvad. Se exempelvis här och här.
***
Resumé beskylls ibland för att vara för dålig på att bevaka vad som händer i Göteborg. Det är sant, vi kan och ska bli mycket bättre på det. Den här veckans mest lästa story på sajten kommer dock från goa Götet.
***
Vill du framstå som smart inför din chef och ha koll på de senaste internationella trenderna om digitala medier? Lyssna på Digidays podcast.
***
Boken "Välfärdslobbyisten, om Caremadrevet, vårdvinster och demokratins utmaningar" av Håkan Tenelius och Niels Selling (Ekerlids förlag) känns spännande. Läser i helgen.
***
I morse var jag moderator på Resumés fullsatta Talangfrukost, där Komm:s vd Jessica Bjurström konstaterade att det är bättre att vara "vidbränd än utbränd", Unionens kommunikationschef Ulrika Lyth berättade om hur Unionen skaffade 100 000 nya medlemmar. Och Business Insiders redaktör Ashley Lutz avslöjade hur BI på sju år blivit ett av världens mest inflytelserika affärsmedier.
Var du där? Kom på vårt nästa event. Vi brukar ha mycket trevligt.
***
Lördag betyder helgintervju – den här veckan med dokumentärfilmaren Bosse Lindquist som gjorde de omtalade filmerna om kirurgen Paolo Macchiarini.
***
Trevlig helg!