Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mejl-bevis talar mot Telia-toppar

Publicerad: 4 januari 2013, 07:13

Lars Nyberg, vd Telia.

Foto: Pressbild.

Uppdrag Granskning har fått vatten på sin kvarn efter sina avslöjanden om att Telia har hållit på med mutaffärer i Uzbekistan, som styrs av diktatorn Islam Karimov. Mejlbevis finns nu i överåklagare Gunnar Stetlers handlingar till Svea Hovrätt.


Ämnen i artikeln:

TeliaUppdrag GranskningNils HansonLars Nyberg

"Här är information om den uzbekiska partnern, Gulnara Karimova." Så inleder Telia-chefen som först ledde förhandlingarna ett mejl den 31 maj 2007.

Mejlet skickades till en de numera mutmisstänkta männen och innebär att det för första gången finns skriftliga bevis för att höga Telia-chefer förhandlat med Islam Karimovs dotter, Gulnara Karimova, om 3G-licenser, enligt TT.

Telia har tidigare med vd Lars Nyberg i spetsen bland annat kallat anklagelserna "ogrundade" och "direkt felaktiga".

Resumé har tidigare också talat med Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson, som besvarade det hela med:

"Jag tycker att det inte tyder på någonting annat än ren desperation. Man är ju desperat om man åberopar Uzbekistan som sanningsvittne."

Överåklagare Gunnar Stetler ger nu Uppdrag Granskning vatten på sin kvarn och konstaterar att mejlet innebär att Telias version inte stämmer överens med sanningen.

TT rapporterar också om att personen bakom mejlet finns i Telias yttersta topp. Denna arbetar därmed mycket nära Telias vd Lars Nyberg. Personen tog över förhandlingarna med Uzbekistan 2007.

Mejlet ingår i Gunnar Stetlers handlingar till Svea Hovrätt inför en förhandling i nästa vecka om att frysa tillgångarna hos den uzbekiska Telia-partnern Takilant, enligt TT.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.