Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Melesko: Frågan är om danskarna gjort sin hemläxa

Publicerad: 14 september 2016, 07:03

Att Politikens Hus visar intresse för Stampen är överraskande och kan bero på en missbedömning enligt docenten Stefan Melesko.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Tidningskoncernen Stampens svaga ekonomi har varit en följetong under en längre tid. Bolaget är försatt i rekonstruktion och de har spekulerats kring hur ett framtida Stampen kan komma att se ut.

Under måndagen kunde Resumé avslöja att danska Politikens Hus vill köpa Stampens tidningar. Tidningskoncernen är Danmarks största och ger ut tidningar som Jyllands-Posten och Politiken. Omsättningen är drygt tre miljarder danska kronor vilket är jämförbart med Stampens.

Redan i början av juli tillkännagav den danska koncernen sitt intresse genom ett indikativt bud. Men Stampen har inte ens reagerat på danskarnas propåer.

Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, tror att det beror på att Stampen på det här stadiet inte är intresserade av att sälja.

– De vill ha en förstärkning av sin finansiella position. Men om jag fattat det rätt så vill Politikens Hus bara köpa.

Hur ser du på Politikens Hus intresse för Stampen?
- Politiken är ett mycket välskött företag och det är ingen tvekan om att de kan ge ut tidningar i Danmark. Dessutom satsar de på print. De köpte ju Børsen från Bonnier. Men erfarenheterna från den svenska marknaden är begränsade.

Intresset är överraskande av två skäl enligt Melesko.

– För det första får man inte glömma bort att det är stora skillnader mellan den danska och svenska tidningsmarknaden. Danmark har tre stora morgontidningar. Men de är storstadsutgivna och har en elitkaraktär med höga prenumerationspriser. Nästan dubbelt mot vad svenska morgontidningar tar.

Han fortsätter:
– Deras kompetens att sköta landsortstidningar verkar vara begränsad. Politikens Hus har under det senaste decenniet startat och köpt ett antal svenska gratistidningar. Men graden av framgång är tveksam.

Vad är det som lockar affärsmässigt i Stampen?
– Personligen tror jag att det i Sveriges andra stad finns en tillräcklig stor marknad för en fungerande morgontidning. Den skulle kunna vara lönsam. Det är ingen tvekan om det. Det är möjligt att Politiken på sikt vill avyttra de traditionella landsortstidningarna och enbart satsa på GP och digitalt. Tryckta tidningar är på sikt ingen framtidsbransch.

Ett av problem i Stampen-koncernen är att delarna är så pass ihopflätade. Melesko frågar sig därför om Politikens Hus verkligen har gjort sin hemläxa.

– De säger att de bara vill köpa tidningarna. Men är det något som är tydligt med Stampen är det att allt är sammanflätat och integrerat. Det går inte att bara plocka bort en bit. Tidningarna trycks av VTAB och distribueras av det egna distributionsföretaget. Man har centraliserat många tjänster inte minst redaktionella. Att plocka isär delarna är mycket svårt. I synnerhet med en pågående rekonstruktion. Dessutom kan de omöjligt ha haft en bra bild av Stampens ekonomi, eftersom rekonstruktionen inte ens påbörjats då budet gavs.

Är det rimligt i det här skedet för Stampen att hoppas på investeringar?
– Jag tror att det kan finnas ett intresse att försöka bibehålla en bra morgontidning i Sveriges andra stad. Men det bygger då på att man kan presentera en bra affärsplan som de facto ger kassaflöde och överskott. Men frågan är som sagt tidigt ställd. Rekonstruktionen är inte avslutad och man vet inte heller hur bankerna kommer ställa sig.

Björn Wallenberg

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.