Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mellin om Batras utmaning: "Kan kräva vändor till Skavlan"

Publicerad: 5 december 2014, 08:08

Aftonbladets politiska expert Lena Mellin listar Anna Kinberg Batras tio största utmaningar när hon tar över M - den främsta är att bli känd och det kan kräva "vändor till Skavlan". Nu står det klart att nya Bond-filmen ska heta Sceptre och ha premiär den 23 oktober. En jordbävning, en politisk kupp och en kapitulation. Det sammanfattar europeiska mediers beskrivning av regeringskrisen. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Mellin: "Anna Kinberg Batras största utmaning – bli känd"
Aftonbladets politiska expert Lena Mellin har listat den kommande M-ledaren Anna Kinbergs Batras tio största utmaningar – hon ska gå från nyvald partiledare till statsministerkandidat på 70 dagar.
"Många är utmaningarna, kan man lugnt säga. Det är aldrig lätt att efterträda en husgud, som Fredrik Reinfeldt varit för sitt parti.", skriver Lena Mellin.
Hon menar att en av hennes största utmaningar är att bli känd – hon har suttit åtta år som riksdagsledamot.
"Det är alltid lättare för en person som är känd bland väljarna att nå fram med sitt budskap. Det blir man inte som gruppledare och ekonomisk talesperson för ett regeringsparti.", skriver Lena Mellin.
Hon menar att Anna Kinberg Batra har kort tid på sig att "bli kompis med väljarna och att det kan kräva vändor till Skavlan eller hans kollegor."
Andra utmaningar rör alltfrån att hitta sin egen stil – Anna Kinberg Batra är sprallig och glad enligt hennes vänner – till att vinna lantisarna.

Löfven i Skavlan: "Jag tar ansvar"
Statsminister Stefan Löfven medverkar i  Skavlan idag – programmet spelades in under torsdagen, enligt DN.
Han säger bland annat:
"De har 13 procent och säger att ´gör som vi vill´. Då beslutade jag att gå till nyval."
Han får också frågan från programledaren Fredrik Skavlan om hur Stefan Löfven ser på det politiska läget i Sverige. Svaret blir:
- Det är en situation som absolut inte är bra.
Han talar också om SD:s rötter och tar upp nazisymboler och partiets jämförelse mellan andra världskriget och muslimer samt om politiken ska fortsätta med blockindelningar eller arbeta mer med samarbete över gränserna.
Han tycker dock att han inte har fått så mycket gehör från Alliansen i just den frågan.
– Men jag har blivit motarbetad hela tiden. I tisdags sade alla fyra i Alliansen nej.På frågan om vem som tar ansvar lyder svaret:
– Jag tar ansvar. Det är ett allvarligt läge för landet, men det var ingen som sade att det skulle vara ett lätt uppdrag, säger statsministern.
Avsnittet idag avslutar säsongens Skavlan.

Så blir nya Bond-filmen
Vid ett direktsänt event har man presenterat alla detaljer om den kommande James Bond-filmen – den 24:e i ordningen, enligt SvD.
Regissören Sam Mendes avslöjade bland annat att filmen ska heta "Spectre", vilket är en direkt anspelning på den kriminella organisationen som förekommer i Ian Flemins böcker.
Daniel Craig spelar rollen som James Bond, medan nya skådespelarnam är alltifrån Christoph Waltz till David Bautista.
Inspelningarna inleds den 8 december.
Filmen har biopremiär den 23 oktober nästa år.

Så beskriver Europas medier regeringskrisen
En jordbävning, en  politisk kupp och en kapitulation. Så beskrivs den svenska  regeringskrisen i olika europeiska länder, enligt DN:s korrespondenter  som har sammanfattat bevakningen.
Den svenska regeringskrisen hamnar  på förstasidorna i de fåtalet europeiska tidningar som kontinuerligt  rapporterar om europeisk politik, enligt DN.
Brittiska Financial  Times skriver bland annat att: "...en period av politisk osäkerhet i den  vanligtvis så stabila nordiska landet inletts sedan det populistiska  anti-invandringspartiet Sverigedemokraterna gjort gemensam sak med  center-höger oppositionen och fällt regeringens budget."
Nättidningen  EU-observer drar paralleller till vad som har skett i Frankrike,  Nederländerna och Storbritannien – här har partier som motsätter sig  invandring förändrat det politiska landskapet och påverkat politiken hos  de etablerade partierna.
I länder som Belgien och Holland rapporter  man endast kortfattat om den svenska regeringskrisen – här hör instabila  regeringar, ombildningar och nyval till den politiska verkligheten,  enligt DN.
I Frankrike konstaterar vänstertidningen Libération att  "Sverige har en budget, men ingen regering" och ser det som en borgerlig  stadskupp, medan högertidningen Le Figaro liknar krisen vid en  jordbävning.
I länder som Tyskland omnämns krisen på både förstasidan  och ledarplats hos rikstäckande tyska tidningar och vänsterliberala  Süddeutsche Zeitung kallar det som skett för en "kapitulation inför  högern".
I Storbritannien konstaterar The Guardians kommentator  Andrew Brown att "krisen visar hur nationalistisk populism får ökad makt  och ökat självförtroende i ett land där den traditionellt varit svag."

Internet redan museum
Stiftelsen för internetinfrastruktur har dragit igång www.internetmuseum.se. Här man höra alltifrån ljudet av knastrande modem till att titta på digitala tidslinjer med hundratals punkter. Man kan även se den första animationen som Aktuellt sände i november 1961 eller läsa om föregångaren till dagens internet, Arpanet, som utvecklades av det amerikanska försvaret år 1969. Man tar även upp den svenska virala succén Ansiktsburk/Hatten är din.
Ett Internetabonnemang blev årets julklapp 1996, enligt DI.

Inget hjälper mot Facebook
Facebook har nya avtal som träder i kraft per den första januari och nu delar användarna en text som är skriven i ett försök att skydda sin upphovsrätt – texten hänvisar bland annat till Bernkonventionen och Romstadgan och avslutas med:
"Om du inte publicerar ett uttalande minst en gång, kommer du att tyst tillåta/samtycka till användning av objekt såsom bilder och information i dina profilstatusuppdateringar".
Juristen Benjamin Boman menar dock att texten är verkningslös, enligt DN.
En Facebookanvändare har automatiskt accepterat standardavtalet där det står att läsa: "Om du fortsätter att använda Facebook efter att ändringar i våra villkor gjorts, innebär det att du godkänner de ändrade villkoren".

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln: