Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Mellin pudlar efter terrorist-rubriken: ”Jättedåligt”

Publicerad: 23 November 2015, 15:57

"Jättedåligt", säger Lena Mellin om rubriken.

"Här grips jagade terroristen". Det var Aftonbladets rubrik efter att den 22-årige mannen som misstänktes för terrorbrott greps. – Det var jättedåligt, jag tror att vi har ändrat den nu, säger Lena Mellin, tillförordnad ansvarig utgivare.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinDNAftonbladet

Den 22-årige var först misstänkt för terrorbrott men försattes på fri fot under söndagsförmiddagen. Då hade hans bild och namn redan prytt all stora svenska mediers plattformar under flera dagar.

När han greps undvek Aftonbladet i minst en av sina rubriker att skriva att han bara var misstänkt. Likaså gjorde Expressen. "Här greps efterlyste terroristen", slog de fast. I det fallet var detaljerna något mer utvecklade i nedryckaren som löd: "Misstänkte terroristen har gripits. Greps i asylboende - beväpnad polis rusade in".

Ett annat exempel kommer från DN. Där skickade DN ut en push-notis som löd: "Jagad IS-terrorist kan ha ett tiotal medhjälpare i Sverige. Statsministern: Sverige har varit naivt".

Även Göteborgs-Posten slog till med en minst sagt speciell rubrik. De skrev: "Ladies and gentlemen, we got him", vid gripandet, något som Resumé tidigare har rapporterat om.

Aftonbladets puff var formulerad: "Här grips jagade terroristen", med tillhörande nerryckaren: "Säpo bekräftar: Mannen som är anhållen för förberedelse av terrorbrott är gripen."

Hur kommenterar du att ni inte angav i rubriken att mannen bara var misstänkt?
– Det är jättedåligt, jag tror att vi har ändrat den nu. Det är klart att vi inte skulle ha satt en sådan rubrik förrän det i så fall var bevisat att han var terrorist. Det var fel av oss att sätta en sådan rubrik, säger Lena Mellin.

Varför satte ni den?
– Det vet inte jag – jag var inte inblandad.

Finns det anledning att gå ut med en rättelse?
– Nej, det viktiga är att rubriken är ändrad.

Tidigare i dag skrev Resumé om att DN, Nyheter24 och SVT har valt att rensa bort 22-åringens namn från sina sajter. Lena Mellin säger att Aftonbladet just nu diskuterar kring hur de ska göra med fortsatt namn- och bildpublicering.

– Jag tror inte att vi kommer att använda hans namn i fortsättningen. Vi har också fört in uppgifter i våra gamla artiklar om att han är oskyldig och släppt, säger hon.

Generellt sett då: Finns det anledning till självkritik från er sida kring hur rapporteringen om terrorjakten skötts?
– Nej. Jag tycker att vi gjorde ett helt riktigt beslut att publicera namn och bild i det sammanhang som vi gjorde det. Där är ju bakgrunden att Säpo höjde hotnivån och kopplade ihop det med en person som var anhållen. Alla medier som jag har kommit i kontakt med gjorde samma bedömning. Den tycker jag är korrekt. Sen får vi säga i efterhand att det är tråkigt för mannen som råkade ut för det här.

Kommer ni att förhålla er mer kritiska till uppgifter från Säpo i framtiden?
– Det kommer vi säkert att göra. Så länge vi kommer ihåg den här situationen så kommer det att vägas in.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson säger till Resumé att han inte kan kommentera om han fått in några anmälningar i ärendet, eftersom det är konfidentiellt.

– Jag kan inte uttala mig specifikt om det här fallet. Det är möjligt att jag får det på mitt bord, men då får jag ta ställning till om någon publicitetsskada har skett efter att jag hört bägge parter, säger han.

– Utan att kommentera detta specifikt, kan jag säga att det generellt sett är mycket som sitter i detaljerna. Att kalla någon för terrorist jämfört med till exempel misstänkt terrorist har betydelse för bedömningen av huruvida det uppkommit en oförsvarlig publicitetsskada eller inte. Djävulen sitter i detaljerna. Detta säger jag utan att ta ställning till om det har begåtts något fel i det här fallet eller inte.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Det står ju både "misstänkte" och "efterlyste", och båda orden förklarar att det är en misstänkt, på skärmdumpen som du skickat. Man kunde ju skrivit "anhållne" eller "frihetsberövad i sin utevaro" också, de orden skulle också betyda samma sak, men allt detta blir ju till semantik. Man ska alltid försöka vara så konkret som möjligt, men det blir också ett löjets skimmer över sådana diskussioner tror jag, när sakläget är klarlagt och det knappast heller kan finnas någon läsare som inte uppfattat att det handlat om en misstänkt och icke dömd person, säger han.

Resumé har även sökt DN:s chefredaktör Peter Wolodarski för att höra hur han resonerar kring tidningens push, men utan framgång.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Lena MellinDNAftonbladet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.