Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Men ring till Jeanette då!”

Publicerad: 17 april 2016, 10:26

Jeanette Bonnier blev 82 år.

Foto: Peter Jönsson

Resumés reporter Leif Holmkvist gör en personlig betraktelse av bortgångna Jeanette Bonnier.


Ämnen i artikeln:

Leif HolmkvistJeanette Bonnier

"Men ring till Jeanette då!". Det blev ofta slutsatsen när Resumé förgäves försökt luska ut om Expressen skulle banta bort en massa folk eller lägga ner sportbilagan, om Jonas Bonnier skulle sparkas, om Bertil Hult var Tor Bonniers oäkta son eller om SF verkligen skulle säljas. Det fanns många skäl att lyssna på Jeanette Bonniers cigaretthesa tordönsstämma som nu tystnat för alltid:

Hon var största ägare och därmed mäktigast inom Bonniersläkten.
Hon hade koll på läget och gick till kontoret på Torsgatan in i det sista.
Hon svarade alltid själv snabbt i mobilen eller ringde genast tillbaks.
Hon pratade ett klarspråk fjärran från direktörernas "corporate bullshit".
Hon gillade reportrar och begrep att vi måste fråga och hon måste svara.

LÄS MER: Jeanette Bonnier är död

Jeanette Bonnier hade ett särskilt gott öga till Expressen, särskilt när tidningen tog sig rollen som mediekårens fräcka buspojke eller den lilla människans försvarare. Hon bokstavligen växte upp med och på Expressen som hennes pappa Abbe startat när hon just fyllt tio år. Det var på Expressen hon lärde sig reporterjobbet, ett hantverk som få miljardärer eller stora medieägare behärskar. Och det var Expressen hon läste till slutet.

Det kan inte ha varit lätt för Jeanette Bonnier att läsa Resumé under åren 1993 - 2003. Då innehöll ungefär vartannat nummer avslöjanden om varierande kriser och strider på Expressen. Det var en ren fröjd för en mediereporter, men troligen en plåga för Jeanette Bonnier. Men inte en enda gång försökte hon påverka Resumés bevakning eller klagade över att vi tog ut svängarna väl vidlyftigt. Hon begrep att vi gjorde vårt jobb och att Bonniers trovärdighet krävde att Bonnierägda Resumé granskade koncernen hårdare än andra.

Under många år var Bonniers måltavla för vänsterns önskan att lagvägen reglera medieägandet i Sverige. Ägarfamiljen häcklades från scenerna, kritiserades i debattforum och kulturminister Marita Ulvskog (S) försökte få till en "lex Bonnier" för att minska familjens makt.

Jeanette Bonnier slog aldrig tillbaks. I stället stöttade hon sina medier bakom stängda styrelsedörrar och stöttade kultur och konst offentligt. Den unga generationen Bonnier som nu ska axla ägaransvaret har mycket att lära av Jeanette Bonnier.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.