Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Metro Internationals vd hotas av stämning

Publicerad: 22 maj 2009, 07:44

Danska Riskrevisorn kritiserar Per Mikael Jensen, i dag vd för Metro International, för han misskött danska TV2. Nu undersöker danske kulturministern Carina Christensen om det går att driva en rättslig process mot honom.


Ämnen i artikeln:

Metro

Per Mikael Jensen

Ekonomin i Danmarks största kommersiella tv-kanal, statsägda TV2, har havererat. Verksamheter läggs ned och tillgångar säljs ut men kanalen måste ändå be staten om pengar till driften.

För tre år sedan gav kanalen ett överskott.

Inför en planerad privatisering av kanalen kallades Per Mikael Jensen in som ny vd 2006. Han kom då från jobbet som chef för Metros amerikanska verksamhet.

Hans uppdrag på TV2 var att göra kanalen mer attraktiv för köpare.

Under ett drygt år startade Jensen radiokanaler och tv-kanaler i rasande fart. I augusti 2007 lämnade han TV2 för att bli vd för Metro International. När hans efterträdare Merete Eldrup tog över några månader senare tvingades hon konstatera att bolaget var ett ekonomiskt kaos. I dag, ett och ett halvt år senare befinner sig bolaget fortfarande på ruinens brant.

För att få rätsida på vad som verkligen hände har danska Rigsrevisionen, motsvarande svenska Riksrevisionen, undersökt TV2s affärer.

I onsdags kom Rigsrevisionens rapport. Det är en svidande kritik av alla de ledande personerna på TV2 under 2006 och 2007. Även dåvarande kulturministern Brian Mikkelsen och kulturministeriet får kritik för att de inte agerade mer vaksamt som ägare.

Hårdast kritik får TV2s styrelse och verkställande ledningen som inte levt upp till principerna för god företagsledning och gjort invetseringar ”på baggrund af urealistiske budgetter og ringe beslutningsgrundlag”.

Per Mikael Jensen gick direkt till attack på Rigsrevisionens rapport.
– Rapporten från Rigsrevisionens är amatörmässig, säger han till Berlingske.

Samtidigt medger han att det var ett misstag att starta en radiokanal och att han borde hållit efter säljavdelningen bättre.

Kritiken har väckt stor uppståndelse bland danska politiker och Dansk Folkeparti gick direkt ut och krävde att man ska undersöka om det går att stämma TV2s förra ledning.

Och nu har kulturminister Carina Christensen hängt på kritiken.
– Vi har bett kammaradvokaten att undersöka om det finns grund att föra talan mot förra ledningen i TV2, säger hon till dansk media.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.