Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Metro valspurtvinnare

Publicerad: 16 september 2010, 12:05

Nu satsar de rödgröna sina sista mediepengar på att jaga soffliggare. Men tv, utomhus och kvällspress är fullbokade och soffliggare läser sällan morgonpress. Då återstår nätet och Metro: – Det märks att många har fått extra krigskassa, säger Metros försäljningsdirektör Magnus Kepinski.


truefalse

Magnus Kepinski.

De stora annonspengarna hos de rödgröna finns hos Socialdemokraterna och deras stödtrupper inom facket. LO:s hårt kritiserade annonskampanj med uppochnedvända bilder och text på tvären brände av tiotalet miljoner redan i augusti.
– Men vi har fått bokningar­ av flera fackförbund sista veckan, berättar Magnus ­Kepinski, som inte vill lämna ut enskilda kunder.

Bland dem som nu annonserar till stöd för Socialdemokraterna finns Metall, LO och Seko.

I tisdags köpte Miljöpartiet hela kappan på Metro. Inne i tidningen hade S en helsida. Metro har en målgrupp som partierna är beredda att betala för att nå: unga storstadsbor. Bland dem finns förstagångsväljare, blockbytare och soffliggare.

Försäljningsdirektör Magnus Kepinski bekräftar att order­ingången har varit god hela augusti, ett antal miljoner har rullat in från partierna de ­senaste veckorna:
– Nej, jag vill inte säga hur mycket pengar det handlar om. Men nu slutspurtar partierna hårt och det märker vi.

Men om partierna hade tänkt sig att spurta i kvällspressen är det för sent:
– Vi är tyvärr fullbokade från i dag och fram till söndag, säger Impacts vd Tanu Tandan, som är förvånad över att partierna inte bokar kvällspress i god tid.
– Vi levererar över två miljoner kontakter per dag. Trots att jag vet att vi kan påverka ­valet de sista dagarna har vi inte möjlighet att hjälpa de partier som inte har varit förutseende nog att boka.

Tanu Tandan tänker bjuda in partierna till ett seminarium efter valet för att vaska fram erfarenheter med bäring på nästa val:
– Det finns en teori om att förstagångsväljarna och de osäkra avgör valet. De osäkra påverkas av vilka frågor som är aktuella de sista veckorna. Kvällspress är jätteeffektivt att lyfta fram de frågorna i med händelsestyrd annonsering. Det kan göras i anslutning till slutspurtens debatter och utfrågningar.
– Jag är förvånad över passiviteten hos partierna i fråga om hur man når de osäkra väljarna.

När kvällspressen inte kan trycka fler sidor och ta in fler annonser finns chansen att försöka nå väljarna via nättidningarna.

Men också där är det trångt i slutet av valkampen:
– Vi har haft helt fullbokat i papperstidningen sedan en tid, säger Aftonbladets annonschef Anders Nylander. Webben har också bra bokningsläge fram till valet. Men där kan vi ju skapa nya format och är inte lika beroende av utrymme som på papperet.

Aftonbladet drar i gång en särskild sajt under valhelgen, men sannolikheten att soffliggarna ska surfa in där är inte särskilt stor.

Dilemmat för partierna som i elfte timmen vill nå osäkra och soffliggare ser ut så här:
Tv, utomhus, kvällspress är fullbokade. Storstädernas morgontidningar är fel forum. Möjligen fungerar annonser i lokalpressen. Dr har för lång ledtid. De breda sajterna har hög beläggning. De nischade sajterna når för få.

Google är däremot en tänkbar kanal:
– Sökmotorerna är det perfekta stället att nå osäkra väljare, säger Googles Jeanette Duvebrant. Sökningarna ökar de sista dagarna och partierna anser det extremt viktigt att synas på topplaceringar med sina strategiska ord.
– Redan i våras började partierna föra ut kampanjerna på Google och YouTube. Sökningar på partinamn har ökat med flera hundra procent de senaste två månaderna. Och på Google finns alltid plats för annonser som är relevanta för användaren.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.