Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Metros ägare köper in sig i brittisk tidningskoncern

Publicerad: 11 augusti 2017, 09:18

Christen Ager-Hanssen.

Foto: Pressbild.

Christen Ager-Hanssens investmentbolag Custos har köpt fem procent av Johnston Press. Norrmannen flaggar för att han vill ta kontroll över bolaget.


Ämnen i artikeln:

CustosMetroChristen Ager-Hanssen

Christen Ager-Hanssens framfart i den svenska mediebranschen har varit väl dokumenterad under våren. Nu verkar han även ha fått upp ögonen för den brittiska. Ager-Hanssen, som är bosatt i London, har köpt fem procent av tidningnskoncernen Johnston Press som bland annat ger ut The i, The Scotsman och en rad landsortstidningar. Därmed blir han sjätte största ägare i bolaget.

Johnston Press har ett skuldberg på 220 miljoner pund (drygt 2,3 miljarder kronor) och har obligationer som förfaller år 2019. Enligt bedömare kommer bolaget få svårt att betala och en rekonstruktion ligger därför i korten.

Ager-Hanssen berättar för The Telegraph att han vill se till att Johnston Press överlever och utvecklas.
– Jag tror på bolaget och jag tror att de kan reda ut problemen med obligationen och att vi kan hjälpa till med det, säger han till tidningen.

Christen Ager-Hanssen ser inga direkta synergier med svenska Metro, som han och Mats Qviberg förvärvade för 50 miljoner kronor i våras, och Johnston Press. Däremot kan han bidra med lärdomar kring exempelvis digital affärsutvecklingen, säger han.
– Vårt fokus är att bygga en stor publik, och vi vill investera kraftigt i brittisk media. Vi ska göra det, och vi kommer att öka vår andel i Johnston.

I Sverige jagas Christen Ager-Hanssen av Kronofogden för gamla skulder på sammanlagt 17 miljoner kronor.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.