fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mette Friberg: Jag har inte fått information om någon ny roll

Publicerad: 12 februari 2016, 14:11

UPPDATERAD. Mette Friberg och Ylva M Andersson får nya arbetsuppgifter, skriver SVT i sitt pressmeddelande. – Den informationen har jag inte fått. Vi har aldrig fört några sådana diskussioner, säger programchefen Mette Friberg som är sjukskriven på grund av konflikten.

Ämnen i artikeln:

SVT GöteborgYlva M AnderssonSVTMette Friberg

FT

Fredrik Thambert


I måndags berättade Resumé om det infekterade bråket på SVT Göteborg. I dag meddelade kanalen att de båda berörda parterna – ortschefen Ylva M Andersson och Mette Friberg som är chef för samhällsredaktionen – ska tilldelas nya arbetsuppgifter under en övergångsperiod.

Förslaget är att programdirektör Robert Olsson blir ansvarig för hela allmän-tv i Göteborg samt personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen från 15 februari till efter sommaren.
Ylva M Andersson ger i ett uttalande sin version av händelseförloppet:
– Jag är bedrövad och ledsen över att vi hamnat i den här situationen. SVT i Göteborg är i ett svårt läge och för att skapa lugn, arbetsro och fokus på programproduktion kan detta vara en framkomlig väg, värd att pröva. Jag har gjort det som står i min makt för att hitta konstruktiva lösningar. När det inte har lyckats är det bra att chefer över mig tar ansvar och pekar ut en riktning framåt.

När Resumé når Mette Friberg har hon inte informerats om planerna på att hon ska få nya arbetsuppgifter framöver.
– Det jag har fått höra är att man sätter in Robert Olsson som någon form av ersättare för oss båda. Det gör man under våren för att den här konflikten ska lösas, säger hon.

Trots flera möten denna vecka med HR-direktören Helène Sahlin i spetsen finns inte någon lösning i sikte.
– Jag är sjukskriven för en konflikt på arbetsplatsen. Så fort konflikten har kommit fram till en hållbar lösning har jag för avsikt att gå in igen. De har bett mig om att vi ska försöka hitta en lösning och det har jag gått med på, säger Mette Friberg.

Enligt Resumés uppgiftslämnare handlar konflikten på ytan om att Ylva M Andersson vill avlasta Mette Friberg. Detta genom att frånta henne ansvaret för Uppdrag Granskning. Men i själva verket ska det handla om att hon vill få bort henne från jobbet som chef för hela samhällsredaktionen.
– Det har med mer saker att göra än att ett program togs bort från mitt ansvar (Uppdrag Granskning, reds. anm.). Konflikten har pågått länge men blev akut redan den 12 januari, men det var inte förrän medarbetarna fick kännedom om detta och de blev förbannade som stora resurser sattes in för att lösa det, säger Mette Friberg i dag.

Exakt vad det handlar om vill hon dock inte gå in på.
– Eftersom jag sitter i samtal för att lösa konflikten kan jag inte uttala mig.

HR-direktören Helène Sahlin kan inte berätta vilka nya arbetsupper som Mette Friberg och Ylva M Andersson kommer att få.

– Vi har informerat båda parter om att de inte ska göra sin ordinarie arbetsuppgifter under en tid framöver. Vad dessa blir är nästa steg efter att vi avslutat förhandlingarna som fortfarande pågår. I dagsläget är det för tidigt att säga.

Mette Friberg hävdar att hon inte har hört några diskussioner om nya arbetsuppgifter. Hur kommer det sig?
– Det har inte förekommit diskussioner om vilka arbetsuppgifter det ska bli. Vi har inte kommit dit än. Det är viktigt och säga att det bara är ett förslag. Förhandlingarna pågår.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev