Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mikael Persbrandt startar investmentbolag - med AWB-grundare

Publicerad: 22 december 2015, 07:35

Mikael Persbrandt ska investera i startups.

Foto: Wikimedia Commons

Skådisen Mikael Persbrandt teamar upp med AWB:are, tv-kanal skrotar spelreklam och Game of thrones förändrar sexscener efter kritik.


Ämnen i artikeln:

KampanjeTwitterTVDrönare FoxNatur & KulturSociala medierAWBSVTGame of ThronesMorgonsvepetMikael Persbrandt

Mikael Persbrandt startar investmentbolag - med AWB-grundare
Skådespelaren Mikael Persbrandt startar ett nytt investmentbolag tillsammans med Tommy Jacobsson, delägare ibland annat Magine, och Jimmy Johansson och Mathias Rosenqvist, vd respektive strateg på pr- och reklambyrån AWB. Det skriver Di Digital.
Mikael Persbrandts önskan är att investera i startups inom kulturvärlden med inriktning på teater, film eller musik. Rent konkret innebär det att lägga en eller ett par miljoner i unga företag.
– Jag har fått frågan om att fronta en massa olika saker. En parfym, några underkläder. Jag har aldrig tänt till på det där. Mitt insteg i affärslivet måste bygga på lust och nyfikenhet. I mötet mellan kulturen, det digitala, film och musik känner jag att det finns jäkligt spännande saker, säger Mikael Persbrandt, till Di Digital.
Tommy Jacobsson driver idag investmentbolaget Varenne, genom vilket han är delägare i tv-tjänsten Magine och hörlurstillverkaren Zound Industries. Jimmy Johansson är vd på A World Beneath (AWB) sedan januari 2011. Mathias Rosenqvistgrundade AWB 2004 och arbetar idag som strateg på byrån.
Bolagets första investering ska presenteras strax efter årsskiftet.

SVT:s julkalender anmäld – tittare rasar mot öl och häxavrättningar
Julkalendern i SVT - som är en barnversion av Historieätarna - har i år fått utstå mycket klagomål. 19 anmälningar har hittills i år nått Granskningsnämnden. Det som upprör mest är inslag med öldrickande, häxprocesserna på 1600-talet och sexualupplysningen. Men SVT betonar att häxprocessen är viktigt att ha med.
– Vår bedömning var att det var viktigt att ha med. Läskighetsgraden är en bedömningsfråga. Vi har inte sugererat innehållet så att det ska vara medvetet läskigtt, säger Johanna Gårdare, programchef för Barnkanalen till Nöjesbladet.

Tittarna ilsknade till på våldtäktsscener – Game of thrones ändrar innehåll
Tv-serien Game of thrones fick skarp kritik efter att ha visat en mycket våldsam scen där Ramsay Bolton våldtog Sansa Stark på deras bröllopsnatt i säsong fem. Kritiken var så stor att den togs upp i den amerikanska senaten. Game of thrones skärper nu sexscenerna till säsong sex, skriver The Telegraph.
– Serien skapare har tagit del av diskussionen och ett par saker har förändrats som följd av det. Det är viktigt att producenterna inte utövar självcensur. Serien skildrar en brutal värld där hemska saker händer, säger Jeremy Podeswa, regissör av sista avsnittet i femte säsongen.

Tv-kanalen Fox stoppar spelreklam
Norska Medietilsynet har länge varit på tv-kanaler som sänder spelreklam från utlandet, däribland Fox. Efter press från myndigheten har nu Fox, som sänder Fox och National Geographic från Spanien, tagit beslutet att stoppa spelreklamen. Det skriver Kampanje.
I en kontroll som gjordes av Medietilsynet i mars pch april registrerades 118 reklamfilmer för lotterier på Fox inom loppet av ett dygn. För National Geographic var siffran 101.
Discovery och MTG sänder också från utlandet, närmare bestämt Storbritannien, men alla har sagt nej till Medietilsynets rekommendationer.

Natur & Kultur köper Atlantis
Stiftelsen och bokförlaget Natur & Kultur har köpt konkurrenten Atlantis som blir en del av Natur & Kultur den 1 januari. Förlaget ska dock fortsätta drivas som eget bolag, med nuvarande personal och utgivning.
Atlantis har de senaste åren haft ekonomiska problem, varför Natur & Kultur kommer genomföra en del förändringar.
– Det är inte hållbart att ha en verksamhet som visar upp så stora förluster som Atlantis gjort de senaste åren. Vi ska sätta oss nu med Atlantis befintliga ledning och ta fram en åtgärdsplan. Den får växa fram under tidig vår, säger Natur & Kulturs vd Per Almgren till Svensk Bokhandel.
Enligt uppgift ska Natur & Kultur ha fått pengar för att ta över Atlantis, men Per Almgren vill inte kommentera denna uppgift.

Twitter får patent på drönare som styrs med tweets
Drönare kan snart få en större roll i sociala medier. Twitter har nämligen fått patent på en drönare som kan ta foton och videos och dela på användares Twitterkonton. När CNBC frågade Twitter vad deras planer var fick de två ord: ”Drönar-selfies”. Även Google och Amazon tittar på drönare i sina verksamheter.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.