Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Minister kritiserar SVT

Publicerad: 17 januari 2017, 14:10

Kattis Ahlström i SVT-produktionen "Kvinnorna på Fröken Frimans tid"

Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) riktar kritik mot SVT och produktionsbolaget bakom dokumentärserien "Kvinnorna på Fröken Frimans tid". Programbeställarna replikerar med att ministern inte borde lägga sig i ärendet.


Ämnen i artikeln:

RegeringenKattis Ahlström

Resumé har tidigare rapporterat om hur "Kvinnorna på Fröken Frimans tid" har mött kritik från forskarhåll. Dokumentärserien har använt forskning utan att nämna forskarna bakom den och i dag går även forskningsministern ut och kritiserar produktionsbolaget och SVT:s agerande.

– Jag tycker att det borde vara helt rimligt att man hade namngett de forskare som man använt sig av för det här programmet, också för att möjliggöra för tittaren att se vad som är kunskapsbelagt och faktabelagt utifrån forskare, säger hon till SRs Kulturnytt.

Peter Nyrén, programbeställare på SVT, tycker att Helene Hellmark Knutssons uttalande är iögonfallande:

– Det är anmärkningsvärt att ministern recenserar vårt arbete utan att ha bättre insyn i hur det har gått till, säger han till Journalisten.

Peter Nyrén utvecklar kritiken:

– Vi tycker att det är tråkigt att delar av forskningsvärlden tycker att samarbetet med SVT inte fungerar, och det tar vi till oss. Dock står vi helt bakom den här produktionen och hur den är producerad och kan inte se att kritiken är berättigad. Det finns över 40 dokumenterade böcker och källor som projektet tagit hänsyn till, ett 30-tal experter har intervjuats och flera av dem är med i rutan. Anklagelserna om att det är taget från en forskare anser vi är kraftigt överdrivna. Det är besvärande att vi inte får gehör för den bilden utan att vår producent och programledare smutskastas.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

RegeringenKattis Ahlström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.