Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ministrarna som nämns oftast i sociala medier

Publicerad: 8 januari 2016, 06:41

Åsa Romson, ofta omskriven i sociala medier.

Foto: Wikimedia Commons.

Miljöpartiets statsråd nämns oftast i kritiska ordalag, Facebook vill skrota telefonnumren och Trump attackerar Clinton på Instagram. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanMiljöpartietFacebookÅsa RomsonGustav Fridolin

Ministrarna som nämns oftast i sociala medier
MP-statsråden Åsa Romson, Gustav Fridolin och Mehmet Kaplan är de ministrar som nämns oftast i sociala medier. Det visar undersökningar som SvD låtit omvärldsbevakaren Lissly och mediebevakaren Retriever göra. Trion nämns närmare sex gånger så ofta i sociala medier som i traditionella medier. Tonen är ofta kritisk och nedlåtande.
– Särskilt Romson har otur i sina formuleringar. Hennes uttalanden gör sig bra på sociala medier och är lätta att göra sig lustig över. Det är framförallt tre händelser som spridits viralt i år: När hon kallade Medelhavet det nya Auschwitz, när hon uttalade sig klumpigt om terrordåden i Paris och när hon började gråta på en presskonferens, säger Gustav Barck, analytiker på Lissly, till Svenska Dagbladet.

Många av inläggen om MP-ministrarna skrivs av olika satirkonton – men också flera moderata politiker. Den politiker som oftast skriver om Romson och Fridolin är Lars Beckman (M), kommunfullmäktigeledamot i Gävle. Han har under förra året skrivit eller retweetat 558 inlägg om Romson. Alltså mer än ett om dagen, konstaterar SvD.

Topp Fem - de nämns oftast:
1. Mehmnet Kaplan
2. Åsa Romson
3. Gustav Fridolin
4. Stefan Löfven
5. Margot Wallström

Facebooks profetia: Telefonnumren på väg bort...

I ett uppmärksammat blogginlägg skriver Facebook-chefen David Marcus om utvecklingen av meddelandetjänsten Messenger. Bland annat spår han konceptet med telefonnummer är på väg bort.
"Sms:andet kommer från samma tid som de ihopfällbara telefonerna. Nu kan många av oss göra så mycket mer med våra telefoner; vi gick från att bara ringa och skicka enkla textmeddelanden till att ha datorer i våra fickor. Precis som den ihopfällbara telefonen är på väg bort, är också föråldrade sätt att kommunicera" skriver han.
Sedan berättar han varför just Facebook Messenger är den bästa meddelandetjänsten på marknaden.

...och 800 miljoner använder Facebook Messenger
Enligt det ovan nämnda blogginlägget har Facebook Messenger nu över 800 miljoner aktiva användare varje månad. Det betyder att appen var den snabbast växande under 2015, enligt siffror från Nielsen. Enligt mätningen är appen större än exempelvis Snapchat, men det är fortfarande 100 miljoner användare kvar innan man kommer upp i samma antal användare som meddelandetjänsten Whatsapp.

Trump attackerar Clinton på Instagram
I ett 15-sekunders videoklipp går den republikanske kandidaten Donald Trump till angrepp mot Hillary Clinton på Instagram. Han använder sig bland annat av Monica Lewinsky för att smutskasta sin politiska motståndare. Skandalomsusade Bill Cosby och Anthony Weiner, som lämnade kongressen efter att ha lagt ut en bild på sin penis på Twitter, förekommer också i klippet.

Motorola fasas ut
År 2014 köpte det kinesiska bolaget Lenovo det tidigare Google-ägda företaget Motorola. Nu har de bestämt sig för att fimpa det klassiska varumärkesnamnet, skriver CNet. I stället kommer man att använda varumärket "Moto by Lenovo". Den välkända M-loggan kommer däremot även fortsättningsvis att finnas kvar.

Annonsörer tänker öka i traditionella medier
Enligt en amerikansk undersökning från RSW/US finns det fortfarande gott hopp för traditionella medieslag. 34 procent av annonsörerna uppger att de tänker öka sina investeringar där, skriver Adweek. Endast 19 procent av byråerna tror dock att det kommer hända.
– Byråer kanske underskattar traditionella medier, säger Mark Sneider på undersökningsföretaget.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.