Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Minskat rörelseresultat för MTG – men MTGx lyfter

Publicerad: 28 mars 2018, 06:33

Foto: Andreas Elgstrand

Färska siffror från MTG, Facebook stäms för diskriminerande annonser och nu kommer Skam-uppföljaren. det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

MTGxBokslutCambridge AnalyticaBloombergMTGMorgonsvepetMTG SverigeFacebookSkam

Mycket har hänt inom MTG under de senaste månaderna – sprucken affär med TDC, bolaget delas upp i två och man har även varit föremål för metoo-utredningar.

Under morgondagen släppte tv-jätten sin årsredovisning för 2017, som visar en förbättring i omsättning men minskat rörelseresultat. Nettoomsättningen för hela koncernen ökade med 17 procent och landade på 17,5 (15) miljarder kronor. Digitala acceleratorn MTGx står för tillväxten här – verksamheten ökade 37 procent på organisk basis och var för första gången lönsamt på EBITDA-nivån för helåret.

Årets rörelseresultat uppgick till 0,9 (1,1) miljarder kronor. Rörelseresultatet innan jämförelsestörande poster ökade till 1,3 (1,1) miljarder kronor. Dessa var framför allt relaterade till en nedskrivning av goodwill och utvecklingskostnader för Zooming.TV. Rörelsekostnaderna ökade med 22 procent, till 1,2 miljarder till följd av ökade investeringar digitalt. Antalet anställda ökade till 3 280 (3 147) stycken.

Här kan du ta del av hela årsredovisningen.

Facebook stäms för diskriminerande annonser
Facebook stäms efter att ha tillåtit annonsörer rikta sig till enskilda grupper, däribland kvinnor, människor med funktionsnedsättning och ensamstående mammor, i sin annonsering. Stämningsansökan har lämnats in av ”National Fair Housing Alliance” med grupper i New York, San Antonio och Miami, och ska gälla bostadsannonser. Facebook har tidigare kritiserats för sina bostads- och rekryteringsannonser, bland annat efter att annonsörer använt deras verktyg för att visa annonser för ljushyade människor enbart.

Skam-uppföljare har premiär i år
NRK:s tv-serie Skam gjorde succé bland unga i fjol och har sedan dess sålts till fler andra länder. Nu kommer uppföljaren ”Lovleg” som kommer att spelas in på en gymnasieskola på landsbygden med lokala ungdomar i huvudrollerna. Inspelningen påbörjas i juni och NRK påbörjar sändningarna någon gång i år, rapporterar NRK själva.

SVT inför nya riktlinjer – för att motverka drev
Stanna upp i  nyhetsrapporteringen, färre men genomarbetade publiceringar och färre rewrites. SVT ändrar nu sina riktlinjer för den typen av nyhetsrapportering som ibland kallas drev. Detta skriver divisionschef Anne Lagercrantz i en debattartikel i Journalisten. Anledningen till eftertanke är diskussionen efter Kulturhusets framlidna vd Benny Fredrikssons och höstens metoo-bevakning.

Turner lanserar OTT-tjänst
Likt konkurrenterna ESPN och CBS lanserar nu Turner Sports en OTT-tjänst där du kan betala per match. Tjänsten kommer att vara tillgänglig från april via streamingappen Bleacher Report Live, en app som Turner köpte 2012.

Google köper GIF-plattform
Google lägger vantarna på företaget Tenor, som specialiserar sig på GIF-sök på tangentbord i telefoner, bland annat i Samsung och Facebook Messenger. Tenor kommer nu att arbeta under Google, men fortfarande som ett eget varumärke. Köpeskillingen är oklar.

Efter Cambridge Analytica-skandalen – Mark Zuckerberg ska vittna
Efter den hårda kritiken för datahantering – det har varit oklart om Facebook-grundaren Mark Zuckerberg kommer vittna inför USA:s kongress. Men nu uppger källor för CNN att så är fallet. Facebook utreds av amerikanska Federal Trade Comisson och förutom Zuckerberg, ska Google vd Sundar Pichai och Twitters vd Jack Dorsey ha bjudits in för att vittna om datasäkerhet. Vittnesmålet ska hållas den 12 april.

Bloomberg öppnar Twitter-nätverk i Asien
Tre månader efter lanseringen i New York – nu tar Bloomberg sin nyhetstjänst TicToc till Asien. TicToc har rekryterat 12 journalister i Hong Kong som kommer bli ansvariga för breaking news stories via Twitter. Anledningen till att de väljer just Twitter är ”för att det är världens största nätverk för dagliga nyhetsuppdateringar”, säger digitalchefen Scott Havens.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.