Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Minstingen Draft bäst i IPG-nätverket

Publicerad: 3 april 2009, 09:03

Bäst i klassen – och nätverkets minsting. – Vi var superunderdogs, säger Anders Dalenius, creative director på DraftFCB


Anders Dalenius - en vinnarskalle.

Systerbyråerna Lowe Brindfors och Storåkers McCann i IPG-nätverket fick i går stå i skuggan av lillebror, Draft: Guldäggsgalans stora vinnare.
När lilla Draft-teamet gick upp och tog emot priset i filmkategorin för Radiotjänst fick de också ta emot kvällens varmaste applåder.
– Ja, det kändes verkligen som de gillade oss, säger Anders Dalenius.
– Jag är mest lycklig idag, vi har även fått en hel del spontana reaktioner.

Det kändes som ni var kvällens underdog, kände ni likadant?

– O ja! Herregud! Vi tävlade ju mot byråer som DDB, Storåkers, King och ANR som gjort massor av bra film under året. Det var dessutom många nomineringar.  Vi var superunderdogs.

Vad tror du själv är anledningen till filmernas popularitet, utan att ha något belägg känns det också som folk i allmänhet  gillar filmerna?

– En anledning är nog det varma och humoristiska överraskningsmomentet. Det finns ingen märklig ironi, man blir både nyfiken och berörd av människorna.  Som rent reklammässigt case vände vi ju också på hela problematiken. Istället för att jaga började vi tacka.  Det var en klassiskt bra reklamlösning med ett utförande som nog gick hem hos juryn.

Hur länge kan ni köra konceptet?
–Jag vet inte. Man brukar säga att först tröttnar byrån, sedan tröttnar kunden och efter dubbel så lång tid har publiken tröttnat. Titta på ICA, där har ju publiken inte tröttnat än. De har visserligen ett bredare koncept, men vi kan nog hålla på ett tag till.

Sången kan ju  bli uttjatad?
–Det kan tänkas att vi får byta ut den. Men vi har en del variationer på lager.

Får ni fler jobb nu?
–Vi kanske bli mer uppmärksammade. Vi är trots allt en Sveriges minsta nätverksbyråer, även om Draft är en stor byrå internationellt. I Sverige är vi bara 19 personer.

Det är ni som skiner i IPG-klassen idag, Brindfors gick ju till och med hem utan ägg?
–Ja, vi har varit en underdog även där. Men jag tyckte att Brindfors hade en del bra bidrag och jag är faktiskt förvånad att de inte blev mer belönade. Samma sak gäller Storåkers.

Det var annars bred spridning på vinnare, något av mellanbyråernas afton?
–Ja, och det var roligt att bland annat Goss kammade hem ett guld för andra året i rad. Mattias Frendberg är en bra kille, han har inte huvudet under armen.

Har IPG-bossarna hört av sig?
– De låg nog och sov när vi fick priset. Men vi kanske får ett kort från en blåhårig tant, en av dem som egentligen äger IPG.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.