Media
Misstroende i Mittmedia, kris i Moderaterna och drama i Metro
Publicerad: 24 mars 2017, 12:34
Att lägga nya besparingskrav på redan pressade organisationer kan vara droppen som får bägaren att rinna över. Det skriver chefredaktör Johan Såthe i veckans krönika med anledning av misstroendeförklaringen i Mittmedia.
JS
Johan Såthe
Att vara chef är en rejäl utmaning för de flesta människor. Man förmodas visa vägen för andra människor, både vara handlingskraftig, visionär och empatisk. Möjligen är det extra svårt att vara chef i medieföretag, där det ibland finns personer som både har stora egon och en mycket väl utvecklad förmåga att argumentera för sin sak. I journalistyrket finns också en slags antiauktoritet inbyggd, man är van att ifrågasätta personer på höga positioner.
Lägger man till att mediernas affärsmodeller är under omvandling och att cheferna ofta inte riktigt vet exakt (eftersom de är människor) hur och när det ska gå till får en man dimension till på hur det kan vara att vara chef på ett medieföretag i dag. Att lägga nya besparingskrav på redan pressade organisationer kan vara droppen som får bägaren att rinna över.
Omställningen när både affärsmodellerna och yrkesrollerna ska omdefinieras kan bli brutal för många människor, jag har all respekt för det.
Jag vet inte hur ledarskapet på Mittmedia fungerar, men jag har förståelse att det inte är det lättaste att leda ett medieföretag som är så pressat som Mittmedia. Jag tycker att Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg verkar hantera kritiken på ett rimligt sätt, inte minst genom att göra ett extra poddavsnitt om saken.
Läs mer om personalens misstroendeförklaring mot ledningens personalpolitik här och här.
Lyssna på podden Gullberg & Nordström här.
***
Guldägget är Sveriges mest klassiska reklamtävling, att vinna ett guldägg är att leva för alltid i reklamvärlden (jag är inte ironisk!). Det finns många tävlingar och utmärkelser att tävla om i kommunikationsvärlden, men i min bok spelar Guldägget i en egen liga.
Här hittar du alla nomineringar i årets tävling.
***
Bara min blygsamhet hindrar mig från att skryta om att Resumé, igen, noterat rekordssiffror på sajten.
***
Här är intressant läsning om Svenska Dagbladets digitala satsning.
***
Dagens Industri satsar nu fullt ut på att göra ekonomi-tv. Frågan är hur länge Handelsbankens content-satsning EFN klarar den konkurrensen? Inte särskilt länge är min gissning.
***
Tycka vad man vill om sakfrågorna, men svensk politik är just nu mer spännande än på länge. Den stora frågan är om Moderaterna ska/måste/tvingas sparka Anna Kinberg Batra efter hon straffats så brutalt i opinionsundersökningarna.
Expressens Torbjörn Nilsson reder ut begreppen.
Jag tycker även att den här texten beskriver läget bra.
De etablerade partierna behöver inte alls samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är bara att komma överens över blockgränserna så är den saken löst. Men det kräver givetvis att man kliver upp ur sandlådan.
***
Poliser ska vara poliser. Att vara twittrande opinionsbildare och samtidigt polis, alltså utövare statens våldsmonopol, kommer aldrig att fungera.
***
Resumés andra nummer i magasinsformat har nu nått prenumeranterna.
Här är innehållet.
Numrets stora intervju gjorde vi med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Läs ett utdrag här.
***
Metros chefredaktör Eric Ljunggren blir vice vd. Enligt ihärdiga rykten är det sajten Realtids före detta chefredaktör Staffan Erfors som är den tänkta ersättaren. Det verkar röra på sig i Mats Qvibergs och Christen Ager-Hansens medieimperium med Realtid och Metro. Att minoritetsägaren Custos och norrmannen Christen Ager-Hansen uttalar sig så hårt mot Realtids majoritetsägare Jonas Wiwen-Nilsson är anmärkningsvärt.
Till sajten Beaconomist säger Christen Ager-Hansen: "Realtid är en finansiell investering och vi tittar på om vi ska köpa mer, men jag vill först se att Jonas klarar att leverera och göra ett gott jobb. Han har ju inte klarat av att driva det så bra tidigare."
Skapligt kaxigt ändå om man äger under 24 procent av ett bolag. Läs mer här.
Christen Ager-Hansen känns som en karaktär ur tv-serierna Sopranos eller Billions.
Jag kan med hundra procents säkerhet utlova att en spännande fortsättning följer.
***
Mediepodden med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten är en ambitiös satsning, det är intressant att höra deras perspektiv på de frågor man själv brottas med dagligen. Narrativet, som det heter numera, är ofta att den unge idealisten (Karlsten) driver en liberal linje där människor ska frivilligt stötta bra journalistik med donationer, medan den äldre kollegan (Lidbom) tar spjärn i historien och förhåller sig lite mer avaktande/skeptisk till det mesta.
***
Att Bangs före detta chefredaktör Malena Rydell skriver för Café får ändå sägas vara ett tecken på att magasinet kommit en lång väg sedan man anklagades för objektifiera kvinnor och sprida tveksamma värderingar till unga män. Malena Rydells intervju med komikern Henrik Schyffert är riktigt bra, läs den.
***
Det är många av er läsare som ligger på Resumés redaktion och vill att vi ska skriva olika saker. Den här artikeln borde en del av er läsa.
For the record: Vi ÄLSKAR bra tips.
***
I morgon kväll sitter jag på läktaren på Friends när Sverige möter Belarus i VM-kvalet. Men jag har aldrig sett en damlandskamp live, det borde jag göra inser jag efter att ha sett den här dokumentären.
***
Resumé har det senaste året satsat på fördjupande material under varumärket Resumé Insikt. Vi har för närvarande tre digitala analysbrev som alla kommer ut en gång i veckan, om du prenumererar på magasinet så ingår ett av breven.
Här är innehållet i den senaste utgåvan av Resumé Insikt.
MARKNAD
MEDIA
KOMMUNIKATION
***
Resumés satsning på utbildningar har fått en stark start. Jag ska själv gå ett par kurser. Kanske se vi i skolbänken? Här är våra kurser.
***
Resumé i helgen: I lördagens #helgintervjun träffar du kommunikationsproffset och debattören Rebecca Weidmo Uvell. I söndagens #karriärsöndag har vi intervjuat Hanna Björk, vd för byrån Round & Round.
***
Trevlig helg!