Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Mitt förtroende för Guillou är obrutet"

Publicerad: 26 oktober 2009, 08:24

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin anser att Jan Guillou kan fortsätta som kolumnist för tidningen trots avslöjandet om KGB-kontakterna: – Mitt förtroende för Jan Guillou som journalist och kolumnist är obrutet.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouAftonbladetExpressenJan Helin

Jan Helin. Foto: Björn Elgstrand.

Jan Guillou är mångårig medarbetare på Aftonbladet som kolumnist. Men det var inte Aftonbladet som avslöjade hans KGB-kontakter utan konkurrenten Expressen.

I ett blogginlägg uttrycker Jan Helin sina tankar efter Guillou-avslöjandet. Helin skriver att Guillou knappast var KGB-spion utan att att det snarare handlade om en äregirig 22-åring som gjorde tveksamma grejer för att få ihop ett scoop.

Helin skriver att han har två skäl till den uppfattningen:

”1. Expressens avslöjande är spännande på så sätt att Guillou bekräftar kontakt med KGB, men det är i övrigt så tunt i sakinnehållet att det knappast kan handla om vad som kan kallas en spion. Förklaringen om att detta snarare handlar om en ung reporter med glimrande ögon som får en inblick i det kalla krigets hetaste del är, mot bakgrund av vad som hittills är känt, faktiskt mer sannolikt. Naivt? Aningslöst? Utan tvekan. En iskall spion? Knappast.

2. Jag är inte opartisk. Jan Guillou är vår medarbetare och vän. Jag är partisk vad gäller alla medarbetare på Aftonbladet. Aftonbladet är inte ett lag byggt på neutralitet och känslokyla. Vi kan inte neutralt och fritt från känslor granska våra egna”.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.