Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mitti-försäljningen räddar Stampen

Publicerad: 25 juni 2014, 12:37

Martin Alsander, vd Stampen.

Stampens försäljning av Mitt i-tidningarna får den hårt pressade mediekoncernen att pusta ut. Enligt vd:n Martin Alsander gör affären att Stampen kan nå sitt mål att halvera skuldberget på 1,2 miljarder kronor under året. – Vi har ett nytt bankavtal som säkrar verksamheten framåt, säger han.


I dag kom två Stampen-relaterade nyheter:

1) Riskkapitalbolaget Segulah köper Mitti-tidningarna av Stampen som får runt 170 miljoner kronor för sin 55-procentiga andel, enligt vad Resumé erfar.

2) En avsiktsförklaring om en rockad görs i Promedia. Stampen får ta över tryckerierna i en deal som innebär att Stampen lämnar Promedia, där Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren kvarstår som ägare.

Stampens vd Martin Alsander är mycket nöjd med Mitt i-affären och avsiktsförklaringen om Promedia. Försäljningen av Mitt i ger Stampen möjlighet att amortera på banklånen och målet är att få dem halverade under året.

Att överta tryckerierna i Promedia-dealen anser Martin Alsander också vara positivt, eftersom han menar att tryckerierna är högre värderade än medieföretagen. Stampen blir nu helägare i V-TAB och där finns stora effektiviseringar att göra.

– Det var viktigt att göra Liberala Tidningar (ägare av Promedia) skuldfritt. De har lånat pengar av oss tidigare och nu får vi loss de pengarna så att vi kan vi amortera av banklånen, säger Martin Alsander som kom in som vd för Stampen den 1 april.

Då var läget kritiskt, nu ser det ljusare ut, enligt Alsander.

Enligt honom kommer resultatet i år att bli bättre än fjolårets 70 miljoner kronor. I nuläget är inga nya försäljningar nära förestående, förklarar han.

– Vi har ett nytt bankavtal på plats som säkrar verksamheten framåt och kan halvera skulderna. Nu ser det ganska bra ut.

Däremot kan många jobb inom koncernen vara hotade eftersom Stampen måste kapa kostnader ytterligare.

Ni har försökt att sälja Svenskafans, hur går den processen?
– Det stämmer att vi tittat på det, men vi har ändrat oss. Svenskafans gjorde ett dåligt resultat i fjol, men nu har vi hittat en bra modell för att driva det vidare, så vi behåller Svenskafans.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.