Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mittmedia bantar med 100 journalister på tre år

Publicerad: 10 december 2012, 10:25

Thomas Peterssohn, Mittmedias vd

Mittmedia med 17 tidningar runtom i Sverige ska minska antalet anställda med 130-150 tjänster de närmaste tre åren. 100 journalister kommer att få lämna. De anställda fick beskedet via ett mail från koncernledningen. – Det här är inte bra för journalistiken, säger Ragna Fahlander ordförande för Journalistförbundets storklubb på Mittmedia.


De närmaste tre åren kommer 130 till 150 tjänster att försvinna från Mittmedia-koncernen. Av dessa är 100 journalister.

Beskedet nådde de anställda i dag via ett mail från koncernledningen undertecknat Mittmedias vd Thomas Peterssohn och redaktionella chef AnnaKarin Lith.

Koncernen passar på att banta personalstyrkan när stora pensionsavgångar väntar de närmaste tre åren. De äldre medarbetarna kommer att erbjudas avgångsvederlag. De anställda mellan som fyllt 62 år kommer att erbjudas pension.

Medarbetarna fick mailet vid 10.00 i dag. Den knappa informationen om vad som kommer hemma har skapat en osäkerhet bland medarbetarna.

Ragna Fahlander är reporter och ordförande i Journalistförbundets storklubb vid Mittmedia. Hon fick beskedet under ett möte förra veckan och är mycket kritisk till att koncernledningen gått ut med siffror utan att ge mer information.

– Vi är vädligt kritiska till att man väljer att gå ut med siffror som innebär att man kommer att minska bemanningen med drygt 20 procent utan att vi får mer information. Vi vet inte hur de resonerar, vi måste höra deras plan, säger Ragna Fahlander till Resumé.

Hur har medarbetarna reagerat?
– Folk är undrande. Det blir 100 frågor som dyker upp utan möjlighet till svar. De säger att vi ska bli extremt bra på webben och samtidigt vara fördjupande i pappret. Det känns svårt när 20 procent får gå.

Hur ser du på möjligheterna att göra kvalitetsjournalistik framöver?
Det har jag väldigt svårt att se. Det här är inte bra för journalistiken.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.