Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mittmedia i kritiserat bockavtal med kommunen – stoppar Aftonbladet

Publicerad: 18 december 2017, 12:39

Julbocken i Gävle och huruvida den kommer brinna eller inte är en klassisk julnyhet.

Foto: Wikimedia Commons / Tony Nordin

Aftonbladet får inte lägga ut webbsändningen på firandet av bocken eftersom Mittmedia har ingått ett avtal med Gävle kommun. Avtalet förpliktigar koncernen att bevaka vissa evenemang. Avtalet kritiseras och Aftonbladet har överklagat till Kammarrätten.


Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladAftonbladetMittmediaAnna Gullberg

Livesändningen består enligt SVT  av stillbilder som ersätts var fjärde sekund. Aftonbladet anser att bilderna på bocken är en allmän handling, men Gävle kommun anser att bilderna "saknar betydelse för verksamheten" och därför inte faller under kategorin.

Avtalet bygger också på krav om motprestation där Mittmedia ger kraftigt rabatterad annonsplats för kommunen och kan begära att tidningarna kommer på utvalda engagemang som kommunen ordnar.

SVT har tagit del av mejlkonversationen mellan tidningarna och kommunen kring vilka event och presskonferenser som redaktionerna avser att bevaka. Tidningarna tillägger också att de inte kommer att vara på plats om det bedömer att något annat har större allmänintresse

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke anser att Aftonbladet har goda chanser att vinna målet mot Gävle kommun. Han är också starkt kritisk till att Mittmedia har gått med på avtalen:

– Som utgivare ska man inte gå in i sådana avtal, säger han till SVT.

Anna Gullberg är chefredaktör och ansvarig utgivare för Gefle Dagblad svarar men svarar också för Arbetarbladets räkning. Hon anser att förtroendet för tidningarna inte riskerar att drabbas av avtalen:

– Har man läst mejlet ser man tydligt att vi står helt fria i vår nyhetsbedömning.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.