Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mittmedia köper hela Promedia

Publicerad: 22 december 2015, 15:04

Mittmedias koncernchef Thomas Peterssohn.

Foto: Pressbild.

UPPDATERAD. Efter utköpet av Stampen – nu tar Mittmedia över som ägare av Promedia. Samtidigt blir Eskilstuna-Kuriren minoritetsägare i koncernen.


Ämnen i artikeln:

MittmediaEskilstuna-KurirenThomas PeterssohnPromedia

I våras köptes Stampen ut som huvudägare i Promedia, där tidningar som VLT och Nerikes Allehanda ingår. Kvarstod som ägare gjorde Mittmedia (55,5 procent) och EK-koncernen (44,5 procent).

Nu köper Mittmedia Förvaltnings AB upp Eskilstuna-Kurirens andel av koncernen. Betalningen sker med både nyemitterade Mittmedia-aktier och finansiella medel. Efter övertagandet äger EK cirka 8,5 procent av Mittmedia AB. Hur stor köpesumman är vill parterna inte berätta.

– Vi tog första steget i våras då vi delade upp Liberala Tidningar, så det här är en naturlig affär. För att kunna samordna verksamheterna bättre och tillsammans bli starkare har vi sett det som en bra lösning att förvärva hela Promedia, säger Mittmedias vd Thomas Peterssohn till Resumé.

Mittmedia är kraftigt offensiva digitalt. Hur vågar ni ta över ett gäng papperstidningar?
– Vi tar över varumärken som har både digitala publik och papperstidningar. Vi har en digital affär samtidigt som vi producerar papperstidningar och så kommer det vara under överskådlig tid. Vi måste samla tidningar i en grupp, dela på resurser och investeringar, vilket är en förutsättning för den digitala strategin. Det är svårt för enskilda tidningar att investera i en digital framtid idag.

Kommer Promedia försvinna som eget bolag?
– Initialt blir Promedia ett helägt dotterbolag till Mittmedia, men vår ambition framöver är att integrera verksamheten till fullo.

Har affären diskuterats fram efter att Schibsted-samarbetet skrotades?
– Diskussionerna har intensifierats särskilt mycket i sista kvartalet. Men oberoende av vad som skett i andra dikussioner.

På grund av köpet sker under nästa år förändringar i Mittmedias koncernledning. Thomas Peterssohn kvarstår som vd för Mittmedia och AnnaKarin Lith som redaktionell chef i koncernen. In kommer Promedias nuvarande vd Per Bowallius som får en tjänst som försäljningschef för Mittmedia-koncernen.

– Per Bowallius går in i sin nya roll den 1 januari och kommer ansvara både för annonsintäkter och prenumerationsintäkter. Men om vi ska rekrytera en ny vd för Promedia - det är lite för tidigt att säga.

Hur mycket betalar ni för Promedia?
– En kombiantion av nyemitterade aktier i Mittmedia AB och finansiella medel. Jag vill inte säga hur mycket det gäller, säger Thomas Peterssohn.

I början av nästa år sjösätter de en ny affärsplan för att "utvinna synergier" (läs: spara pengar).

I och med affären består Mittmedia av 28 tidningar. EK-koncernens medieverksamhet, Sörmlands Media AB, ingår inte i affären.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.