Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mittmedia och EK stämmer Stampen på 76,5 miljoner kronor

Publicerad: 2 november 2017, 15:11

Stampens koncernchef Martin Alsander.

Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren stämmer Stampen på 76,5 miljoner kronor vid Göteborgs tingsrätt. Striden gäller uppdelningen av Liberala Tidningar i Mellansverige 2015, då Stampen inte kunde göra rätt för sig.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-KurirenMittmediaStampenPromedia

2007 köptes Liberala Tidningar i Mellansverige (LTM) av Stampen, 55 procent, och Mittmedia i samarbete med Eskilstuna-Kuriren (EK), 45 procent. LTM ägde i sin tur 46 pocent av tryckerikoncernen VTAB. I LTM ingick 15 lokaltidningar, med Nerikes Allehanda och VLT som största företag. Samarbetet gnisslade från start och blev bara sämre i takt med att Stampen gick ner sig i obeståndsträsket. Våren 2015 beslöt sig parterna för skilsmässa med en till synes enkel bodelning: Mittmedia/EK fick tidningarna, Stampen fick tryckerierna.

Värderingen visade att tryckerierna var värda 70 miljoner kronor mer än tidningarna, en summa som Stampen då skulle betala till Mittmedia/EK. Där kunde skilsmässan ha slutat lyckligt om det inte funnit ett problem: Stampen hade inga pengar och stod redan med skulder upp till öronen. "Trist att ni är panka", tyckte Mittmedia/EK, "men vi löser det, vi behåller 7 procent av VTAB-aktierna som ni får lösa in i etapper under tre år". En avbetalningsplan helt enkelt, också den till synes enkel. Men det finns inga avtal som inte ett koppel affärsjurister kan krångla till. Vem som krånglat minst ska därför tingsrätten avgöra.

Första avbetalningen den 1 juli 2015 gick bra. Stampen lyckades skaka fram 7 286 786 kronor för de 16 732 VTAB-aktier à 435:50 som avtalet stipulerade.

Men snart förbyttes den lyckliga separationen till bitter strid. Stampen traskade vidare ner i skuldernas svarta helvete och ställde den 23 maj 2016 in betalningarna och ansökte om rekonstruktion. Den 20 juni begärde Mittmedia/EK att Stampen enligt aktieägaravtalet skulle lösa in nästa post VTAB-akter värd 15 738 119 kronor.

"Går icke", svarade Stampen, "vi har som bekant ställt in betalningarna". Mittmedia/EK vände sig då till VTAB, också under rekonstruktion, för att få aktierna inlösta enligt en av avtalets många klausuler.

Ordförande Lennart Hörling svarade den 12 juli sammanfattningsvis: "För det första är det semester. För det andra råder betalningsinställelse för gamla skulder. Och för det tredje får vi se om det blir några pengar över efter rekonstruktionen." Det blev inga mer pengar för Mittmedia/EK, trots många turer och försök att komma överens. Det slutade med en stämning i Göteborgs tingsrätt, där Mittmedia kräver 42,5 miljoner kronor och EK 34 miljoner enligt det ursprungliga aktieägaravtalet.

Till stöd för sitt krav på att avtalet från 2015 ska gälla fullt ut anför Mittmedia/EK att skulderna inte fanns med i borgenärsförteckningen vid rekonstruktionen och alltså inte omfattas av det 25-procentiga ackordet. I går motstämde VTAB/Stampen med huvudkravet att avtalet utgör en "efterställd fordring" och skulden ska anses utsläckt genom det fastställda ackordet. I andra hand kräver Stampen att skulden regleras i nivå med ackordet på 25 procent, vilket skulle innebära en förlust för Mittmedia/EK på 57 miljoner kronor.

Men varför fanns inte avtalets fordran med vid rekonstruktionen?
– Jag har hanterat ackordsprocessen korrekt, säger rekonstruktören Christian Andersch. Jag tycker att de i stämningen antyder att jag gjort fel, men jag anser att jag upptecknat alla fordringar som förelåg. Men avtalet som reglerar rätten att lösa in VTAB-aktierna fanns inte med på fordringslistan, trots att det borde framgått av VTAB:s bokföring.

Ja, varför fanns inte en så stor fordran i deras böcker?
– Det kan jag inte svara på. När jag gör fordringslistan utgår jag från bolagets bokföring samt ytterligare uppgifter från fordringsägare, som i förekommande fall antecknas som tvistiga. Jag hade kontakt med företrädare för Mittmedia som inte gjorde gällande fordringsanspråk gentemot mig. Därför delar jag inte den uppfattning de ger uttryck för i stämningen.

Hur det går lär vi kanske få veta nästa år. De enda säkra vinnarna är advokatbyråerna Cederquist och Vinge.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.