måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mittmedia säljs – budstrid mellan Polaris och Bonnier

Publicerad: 18 december 2018, 14:52

Mittmedias vd Per Bowallius.

Mittmedia säljs för att klara koncernens ekonomiska kris. Två bud har lämnats: ett från Polaris media, VK och NWT samt ett från Bonnier.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Mittmedias kris är djup och på väg att bli akut. För att rädda koncernens fortsatta existens har ägarstiftelserna under hösten sökt nya ägare som kan skjuta in nytt kapital. Förhandlingar har förts med Bonnier och samtidigt med den norska mediekoncernen Polaris i samarbete med Västerbottens-Kuriren och NWT. Parterna lämnade sina bud i fredags och besked om tänkbar köpare väntas denna vecka. Mittmedia driver 38 lokal- och gratistidningar från Nynäshamn till Ångermanland samt sajter och tryckerier. Koncernen ägs till 70 procent av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, där den tidigare FP-politikern Åsa Malmström är ordförande, och 30 procent av den liberala Stiftelsen
Pressorganisation.

Stiftelsernas övergripande syfte är att sprida det liberala tankearvet, främst i tidningsform. 2017 omsatte Mittmedia 2055 miljoner kronor med ett rörelseresultat på
32 miljoner. Företaget har varit föregångare i omställningen till digital distribution, men tappat intäkter och tvingats till hårdföra nedskärningar och centralisering av den redaktionella produktionen för att undgå förlust.

Mittmedias problem är en svag balansräkning efter koncernbygget som inleddes med köpet av Centertidningar 2005. Koncernen släpar på en goodwill på 391 miljoner som vid en nedskrivning hotar radera det egna kapitalet på 295 miljoner kronor. Under 2018 har koncernens situation försämrats och ett akut behov av nytt kapital uppstått.

Redan i våras fördes fruktlösa förhandlingar mellan östgötska NTM och Mittmedia. När NTM nu köper Sörmlands Media ingår 8,8 procent av Mittmedia i köpet. Aktierna har hembud som Mittmedia, eller de nya köparna, nu överväger att utnyttja.

Enligt Resumés källor ska Mittmedias ägarstiftelser behålla en "gyllene aktie" som ger visst fortsatt inflytande över utgivningens inriktning, men i övrigt sälja koncernen i sin helhet i en kontantaffär. Prislappen antas vara måttlig, obekräftade uppgifter talar om "hundramiljonersklassen".

Det verkliga priset ligger i hur mycket kapital en ny ägare måste skjuta till för att Mittmedia ska klara övergången från papper till digital distribution. Det mesta pekar på att Mittmedia väljer bort Bonnier som budgivare. Bonnierkoncernen är på full reträtt inom medieområdet och har ingen större erfarenhet av att driva landsortspress.

Det har däremot Trondheimsbaserade Polaris, som är noterat på Oslobörsen och driver 35 små tidningar. Koncernen är känd för att kunna driva sina mediehus med minimal bemanning. Polaris kontrolleras av Schibsted som äger 29 procent och NWTs ägarfamilj Ander som 26,5 procent. Koncernens 750 anställda omsatte i fjol kring 1,4 miljarder kronor med ett resultat före skatt på drygt 100 miljoner. Koncernen har ett eget kapital på 1,7 miljarder och en balansomslutning på 2,5 miljarder. Polaris vill köpa en majoritetspost i Mittmedia.

I affären ska även VK ingå och köpa 10 procent av Mittmedia. Polaris styrelseordförande Bernt Olufsen, med lång karriär i Schibsted, sitter också i VK:s styrelse. Denna leddes tidigare av Mittmedias nuvarande styrelseordförande Bengt Ottosson, tidigare mångårig Expressendirektör. Därutöver ska, enligt obekräftad uppgift till Resumé, NWT köpa en post direkt i Mittmedia, förutom sitt ägande via Polaris.

Resumé har upprepade gånger sökt Åsa Malmström.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev