Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mittmedias sportrobot Rosalinda är här

Publicerad: 18 november 2015, 12:35

Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef på MittMedia.

Mittmedia lanserar textroboten Rosalinda som ska hjälpa koncernen att skriva matchreferat. Målet är att inom kort leverera till fler kunder.


Mittmedia har sedan tidigare en utvecklad väderrobot, som varje morgon skriver en väderprognos för alla kommuner som bevakas av Mittmedias lokala nyhetssajter. Nu tar koncernen robotjournalistiken steget längre.

Sportroboten – som fått namnet Rosalinda – ska skriva texter både inför, under och efter matcherna. Roboten är utvecklad tillsammans med teknikbolaget Menmo och Sören Karlsson AB. Den nyutvecklade plattformen kallas NLG.

– Med NLG kan vi leverera publicerbara artiklar med relevant metadata och nyhetsvärdering. Med hjälp av dataanalys identifierar vi avvikelser, trender, sviter med mera som kombinerat med händelserna från en specifik match sedan blir grunden för den text som systemet skapar, säger Lars Widmark, VD på Menmo, i en kommentar.

Textrobotarna lägger grunden för en mer personlig upplevelse för användarna.
– Som exempel kommer våra användare efter matchen är avgjord få en pushnotis direkt i sin mobiltelefon med ett matchreferat, säger Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef på MittMedia.

Men produkten stannar inte vid Mittmedia. De tre parterna vill nu erbjuda roboten till fler kunder.

– Det känns som att tiden är mogen nu. Intresset från branschen är stort och vi kommer under vintern att intensifiera diskussionerna med de svenska mediehusen och andra aktörer, säger Sören Karlsson, i en kommentar.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.