Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mittmedias vd om personalslakten: "Ett scenario vi inte kommer genomföra"

Publicerad: 18 augusti 2016, 08:24

Per Bowallius.

Foto: Pressbild/Mittmedia

Uppgifterna om nedskärningar är endast en del av ett scenario, inte en reell plan. Det säger tillträdande vd Per Bowallius som förnekar att det kan bli verklighet.


Ämnen i artikeln:

DNMittmediaThomas PeterssohnPer Bowallius

Veckans stora mediebomb slog ner under onsdagskvällen då DN publicerade uppgifter om en drastisk strategi som förre vd:n Thomas Peterssohn skulle ha motsatt sig – och sedan fått sparken.

Förslaget ska innebära att Mittmedia skär ner personalstyrkan med hela 75 procent fram till 2018, vilket innebär att hela 1 500 personer förlorar sina jobb. Samtidigt ska flera tidningar läggas ner till förmån för ortens största tidning, vilka i sin tur görs om till gratistidningar med en minskad utgivningstakt.

LÄS MER: Mittmedia kan banta bort 3 av 4 journalister

Per Bowallius var den som ersatte Thomas Peterssohn och logiskt vore att det betyder att han förespråkar det förslag som förre vd:n ratade.

Men så är inte fallet enligt Per Bowallius.
– Till att börja med så är det här inga förslag, utan scenarier. Den distinktionen vill jag börja med att göra.

– Det vi pratar om här är scenarier som ligger till grund för att styrelsen ska kunna förstå hur olika typer av åtgärder kan påverka verksamheten.

Men återigen, kan scenariot bli verklighet?
– Att vi skulle dra ner 75 procent av personalen till 2018?

Precis.
– Det är inte tillräckligt underbyggt för att vara ett beslutsunderlag. Vi sitter i en verksamhet som är så mycket mer komplex än så. Vi har till exempel aldrig haft högre prenumerationsintäkter än nu och är väldigt beroende av den intäkten. En stor del av verksamhet finansieras av det här och det är inte pengar man gör sig av med i första taget.

Men du säger inte nej?
– Genomföra det scenariot, nej, det kommer vi inte göra.

LÄS MER: Jan Friedman: "Ingen vet hur framtiden för Mittmedia ser ut"

Det går att tolka artikeln som att du tillsattes för att genomföra den här strategin med anledning av din gratistidningsbakgrund. Är det så?
– Vi har olika typer av marknader och tidningar med olika förutsättningar. Det är aldrig så enkelt. Vi har redan i dag gratistidningar, det kommer vi säkert ha framöver också, men i vilken omfattning återstår att se.

Ni kanske inte kommer att ta bort 1500 tjänster, men kan det komma nya nedskärningar inom snar framtid?
– Vi har redan det här året gjort en ganska stor sådan i verksamheten så den ska först verka ut. Nu är vi i arbetet att definiera en väg framåt. Men hur den kommer se ut får jag återkomma till.

Förekommer lösning att skära ner?
– Vi definierar oss inte som ett företag som skär ner. Vi arbetar nu mer en strategi för hur vi ska jobba med erbjudandet som finns och vilka affärsmöjligheter vi har. Men vilka konserver det får återstår att se.

LÄS MER: Analys: ”Thomas Peterssohns finger i luften åt sin efterträdare”

Per Bowallius befinner sig sedan tidigare på en genomresa i landet, där han besöker koncernens lokalredaktioner, i dag i Dalarna. Hans uppfattning är att medarbetarna inte är oroade med anledning av DN:s reportage.
– De väntar på vad vi säger innan de rusar iväg och blir oroliga, det är mitt intryck såhär långt. Jag är för transparens och öppenhet och vi kommer kommunicera vår strategiprocess i hela organisationen. Men uppgifterna som ligger framme i DN är inte en plan som styrelsen har fattat något som helst beslut om.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.