lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mittmedias vd: Så påverkas vi av förtroendekrisen

Publicerad: 21 mars 2017, 13:05

Mittmedias vd Per Bowallius

Mittmedias vd Per Bowallius ser mycket allvarligt på misstroendeförklaringen mot koncernens personalpolitik. Nu är fler besparingar uteslutna, säger han till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladMittmediaPer Bowallius

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Situationen rörande arbetsmiljön på Gefle Dagblad har länge varit ansträngd och enligt Journalisten framförde journalistklubben i förra veckan mot chefredaktören Anna Gullberg och personalchefen Carin Andersson. Nu går Mittmediaklubben så långt att man lämnar in en misstroendeförklaring mot hela koncernens personalpolitik.

– Vi menar att det har förekommit allvarliga händelser på flera redaktioner bara det senaste året. Vi kommer därför att lämna in en skrivelse till VD, koncernledning och bolagsstyrelse, samt till ägarstiftelserna, där vi förklarar vårt starka misstroende mot hur företaget överhuvudtaget behandlar sin personal, säger klubbordföranden Tomas Backlund till Journalisten.

Tomas Backlund berättar för tidningen att det handlar om ett tiotal fall det senaste året där medlemmarna känt sig kränkta och i vissa fall till och med upplevt mobbing av cheferna. I dessa fall ska situationen lett till att medlemmarna lämnat Mittmedia efter överenskommelser med företaget.

Mittmedias vd Per Bowallius ser allvarligt på misstroendeförklaringen. Att Mittmedia minskat bemanningen i koncernen med 450 tjänster de senaste tre åren ser han som huvudorsak till att företaget befinner sig i den rådande situationen.

– Klart det är allvarligt. Det här kommer i samband med att vi i den nya ledningen är mitt uppe i arbetet med att förändra strategi och arbetssätt för redaktionerna. I det här arbetet har vi identifierat arbetsmiljöproblemen som ett område vi måste lägga kraft på. Misslyckas vi med att åtgärda problemen riskerar vår förmåga att bevaka våra områden att försämras, det här är otroligt allvarligt. Vi måste gå till botten med det här.

Enligt klubbordföranden så genomförs den här misstroendeförklaringen eftersom ni nått vägs ände. Hur har ni kunnat hamna i den här situationen?
– Övergripande så handlar det om att Mittmedia och Promedia gemensamt har gjort omfattande nedbemanningar på 450 tjänster. Parallellt har vi förändrat arbetssättet i stora delar av organisationen. Många delar av koncernen har befunnit sig under ett väldigt hårt tryck. Vi kan inte dra ner mer, då kan vi inte lösa vårt uppdrag.

– På vissa delar i företaget har utvecklingen gått längre än vad någon har förstått och när jag hör vad Tomas Backlund säger inser jag att det finns en stor frustration, men den bygger också på engagemang.

Under Per Bowallius ledning har företaget satt upp en nollvision för arbetsrelaterade sjukdomar, i vintras fick 168 chefer och skyddsombud gå en arbetsmiljöutbildning. I nuläget genomförs personalenkät i hela koncernen för att fånga upp de problem som finns.

Problembilden har ju funnits i flera år. Vilken tidshorisont jobbar ni efter?
– En sådan här förändring tar tid att åstadkomma. Vi försöker vara här och nu hela tiden och jag tycker, misstroendeförklaringen till trots, att vi har haft en bra dialog med klubben.

Du säger att du har det yttersta ansvaret för situationen. Om läget inte förbättras kommer du att ta på dig ansvaret och avgå?
– Hade det här kommit som en blixt från klar himmel och jag inte var medveten om hur det såg ut i koncernen hade styrelsen haft anledning att kräva en förändring. Men jag har den här frågan på bordet och ledningen prioriterar den. Det här ger mig mer energi.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev