Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Mobbaren skulle troligen aldrig vinna mot Adelsköld"

Publicerad: 26 september 2014, 08:43

Mårten Schultz.

Foto: Yasmine Winberg.

Karin Adelsköld slog tillbaka mot sin gamla plågoande från skolan då denne frågade henne om hon kunde göra en show på pizzerian i Kisa där han jobbar. Hon gick också ut med hans namn i sociala medier. Juridikexperten Mårten Schultz menar att hon inte skulle förlora ett förtalsmål.


Ämnen i artikeln:

Karin Adelsköld

Karin Adelsköld slog bland annat tillbaka mot mobbaren genom att skriva på Twitter att hon skulle kunna medverka på pizzerian och göra en show om hur han och flera andra personer gjorde hennes liv till ett helvete under skoltiden.

Det hela har blivit en snackis i sociala medier.

Mobbaren har också svarat henne och även om Karin Adelsköld inte har publicerat hela hans svar har hon bland annat skrivit på Facebook att han inte bett om ursäkt för sitt beteende under skoltiden.

Han menade i stället att hon borde hållit sig till sanningen, tagit det direkt med honom och att hon också borde ha tänkt på hans sjuåriga son.

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet, ordförande för Institutet för juridik, kände från TV3-programmet "Trolljägarna" och numera även rättsligt kommentator på SvD.

Han menar att det är föga sannolikt att Karin Adelsköld skulle fällas om det blev tal om ett förtalsmål.

Det första rekvisitet när det gäller förtal är att någon ska pekas utbrottslig eller klandervärd, enligt Mårten Schultz.

Han anser visserligen att det kan anses som uppfyllt eftersom Karin Adelsköld pekar ut mobbaren i sociala medier, men hävdar samtidigt att man kan få göra på det viset om det är sant eller finns skäl att tro att det är sant.

- Hon skulle ju rent hypotetiskt kunna fara med lögner om det, men jag har ingen anledning att betvivla att det hon säger är sant, men, säger Mårten Schultz.

Det krävs dessutom att det är försvarligt att lämna uppgiften.

Mårten Schultz poängterar att förtalsansvaret ska ses i ljuset av den starka yttrandefrihetstraditionen i Sverige.

- Rättens generella inställning när man berättar om sådana här erfarenheter är att man brukar vara förstående, säger Mårten Schultz.

Hon hävdar också att hon har fått respons från personer som kan bekräfta att hon verkligen var mobbad?
- Här sätter man hennes version av det som har hänt i relation till hur hon upplevde det. Hon behöver knappast komma dragandes med fotografier eller liknande som visar hur hon blev knuffad om det skulle bli en rättslig prövning, säger Mårten Schultz.

Hon fick tydligen även gömma sig i skolans bibliotek för att inte råka ut för sina plågoandar? Det måste väl fungera bevismaterial att en ur personalen bekräftar det till henne?
- Ja, och utgångspunkten är att om det finns människor som kan höras så ska de också bli hörda, säger Mårten Schultz.

Så sammantaget skulle hon frias i ett förtalsmål med andra ord?
- Jag skulle säga att mobbaren troligen aldrig skulle kunna vinna mot Karin Adelsköld, säger Mårten Schultz.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Karin Adelsköld

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.