Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mobilapp alternativ till synundersökning

Publicerad: 16 september 2013, 06:29

Foto: Colourbox.

En extralins på mobilen gör att vem som helst snart kan genomföra sin egen synundersökning. Systemet kallas Netra och har utvecklas av forskare i USA. Favoptic, som erbjuder glasögon via nätet, vädrar morgonluft.


Forskarna testar Netrasystemet i Indien just nu, enligt MIT Technology  Review – enbart i Indien beräknar man att det finns 133 miljoner  människor har synproblem eller i värsta fall är blinda på grund av brist  på optiker och ögonläkare.

Favoptics grundare, Carl Erik Eriksson, välkomnar systemet, och uppger en sådan synundersökning inte tar mer än ett par minuter:
– Netrasystemet är en uppfinning helt i linje med vår idé att göra glasögon lättillgängliga via nätet, säger han i en kommentar.

Han räknar inte bara med att Netrasystemet kan bidra till minskat lidande i världen, utan också lägre sjukvårdskostnader.

Carl-Erik Eriksson vill dock understryka att appar endast ska ses som komplement:
–  Nya lösningar för egenvård med mobilappar är bra, men kan förstås  aldrig helt ersätta läkarbesök vid allvarligare problem, säger Carl Erik  Eriksson i en kommentar.

Favoptic har funnits i tolv år och är verksamt i Norden samt Tyskland.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.