Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Mobilzombier tar över våra gator”

Publicerad: 29 januari 2014, 07:06

Mobilanvändandet riskerar att övergå i missbruk.

Foto: Colourbox.

Mobilen har blivit den nya ciggen. Det säger Patrik Wincent som öppnat landets första mottagning för nät- och mobilberoende. – Mobilzombier tar över våra gator, säger han till Mitt i-tidningarna.


Patrik Wincent, som varit tv-spelsmissbrukare, hjälper unga ur spelmissbruk. Nu har han utökat verksamheten med Internetakuten. Det är landets första mottagning för nät- och mobilberoende, vid Sankt Eriksplan i Stockholm, skriver Mitt i-tidningarna.

Enligt Stiftelsen för Infrastruktur lägger vi i genomsnitt nästan fem timmar per vecka på att kolla mejl och uppdatera statusar i sociala medier.

Varingsklockor för missbruk är bland annat om du det första du gör på morgonen kollar mejl och sociala medier, om du håller på med mobilen när du är med dina barn, har mobilen på bordet när du äter, går på gatan och kollar i mobilen och inte ser dig för – och om du använder mobilen på toaletten.

Det har gått så långt att det i USA finns ett fenomen som kallas ”phantom vibration” – att man upplever att det ringer eller kommer sms, trots att man inte har mobilen med sig.

Internetberoende är inte en diagnos hos Socialstyrelsen, men i bland annat Sydkorea är mobilmissbruket ett stort folkhälsoproblem, skriver Mitt i-tidningarna.  

Som en motvikt införs mobilfria zoner på vissa ställen. Filmen ”I forgot my phone”, som släpptes på Youtube i höstas, tar upp mobilproblematiken och har nu över 38 miljoner visningar.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.