Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Modebilderna på “flyktingen” väcker ilska: Avskyvärt

Publicerad: 6 oktober 2015, 14:35

En av bilderna som Norbert Baksa har tagit.

Foto: Skärmdump.

Med taggtråden som kuliss har den ungerska fotografen Norbert Baksa, som tidigare fotograferat för bland andra Elle, Cosmopolitan, Nike och Adidas, gjort modebilder på "flyktingen". – Vår avsikt har aldrig varit att förolämpa någon, skriver Norbert Baksa i ett mejl till Resumé.


I en serie bilder, som hittills har publicerats på Norbert Baksas egen sajt, porträtteras "flyktingen" av modellen Monika Jablonczky på gränsen till Kroatien.

Det är flera som tagit avstånd från bilderna på Twitter:
"Norbert Baksa – vilken jävla opportunist. Det här är avskyvärt", twittrar en.

"Galenskap ... Ungersk fotograf gör en modefotografering vid taggtråd på gränsen mellan Ungern och Kroatien", skriver en annan.

Resumé har försökt nå fotografen Norbert Baksa på telefon, men han väljer att svara på våra frågor i ett mejl.

Enligt honom är syftet med bilderna att visa en "lidande vacker kvinna, som trots sin situation bär kvalitetskläder och en smartphone".

– Lyckligtvis uppskattar många människor betydelsen av bilderna. Å andra sidan, är det många andra som reagerar utan att förstå budskapet i bilderna. De tycker att bilderna är stötande, men vår avsikt har aldrig varit att förolämpa någon – utan snarare uppmärksamma det komplexa i dessa människors situation. Under fototillfället gjorde vi vårt bästa för att respektera människors tro och övertygelse utan att kliva över några gränser, skriver han och fortsätter:

– Syftet med fotografierna är inte att glamorisera dessa människors uppenbart hemska situation, utan snarare att skapa uppmärksamhet kring problemet och få folk att tänka till. Kreatörer världen över brukar dra uppmärksamhet genom chockerande skapelser och bilder. Det här är ett exempel på det.

Norbert Baksa säger att fotografierna hittills bara finns på twitter, instagram och på hans sajt, men att han fått flera förfrågningar om att publicera dem.

– Jag förväntade mig extrema reaktioner, men det bildserien syftar till är just att få människor med extrema åsikter att stanna upp för någon minut och se problemet i en annan synvinkel i stället för att göra snabba bedömningar. Särskilt med tanke på att rapporteringen för det mesta är partisk på ett eller annat sätt – ingen ser helheten. Vi försökte dra uppmärksamheten till detta faktum. Vi visste att vissa människor skulle betrakta materialet som en provokation, men vi hoppades också människor skulle inse bakgrunden till projektet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.