Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Moderat bråk bakom licenspudeln

Publicerad: 22 oktober 2012, 11:10

I september presenterades resultatet av public service-utredningen där tv-lincensen skulle ersättas av tv-skatt. Nu drar regeringen tillbaka förslaget. Detta efter en intensviv strid i Moderaterna, enligt uppgifter till Resumé.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSVTSveriges RadioPublic Service

Public service-kommittén lämnade i september ett förslag till en ny finansieringsmodell. Tv-avgiften skulle skrotas och ersättas av en skatt.

Nu vänder regeringen i frågan. Tvärtemot kommiténs förslag ska regeringen nu "analysera och pröva avgiftens utformning och återkomma med ett nytt beslutsunderlag".  Det framgår i ett pressmeddelande från Kulturdepartementet.

Konsekvenser blir att den tidigare föreslagna avgiftsmodellen inte kan införas 2014 då den nya tillståndsperioden startar. TV-licensen kvarstår därför tillsvidare.

Enligt uppgifter till Resumé ligger ett infekterat bråk bakom regeringens plötsliga vändning i frågan. Konflikten ska ha varit som värst i Moderaterna. Nu vill partiet och alliansregeringen vända blad och få bort licensfrågan från agendan.

Enligt Resumés uppgifter ska Finansdepartementet sagt nej till förslaget och kört över kulturdepartementet och de andra allianspartierna. Kristdemokraterna och Folkpartiet har varit positiva till förslaget, men nu sätter Moderaterna stopp.

Finansdepartementet tycker att förslaget är illa utrett. I början av veckan kommer kulturdepartementet att skicka i väg public serviceutredningen på remiss. Kvar finns då inte längre något förslag om skattefinansierad public service.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.