Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Moderna Tidskrifter går i konkurs

Publicerad: 14 oktober 2013, 10:33

Johan Möller.

Resumé kan berätta att Moderna Tidskrifter beviljades konkurs av tingsrätten i fredags. All verksamhet ligger numera i Egoboost Magazine , vilka befinner sig i rekonstruktion: – Vi har likviderat Moderna Tidskrifter eftersom vi har haft en skatteskuld på drygt 3 miljon kronor, och samtidigt inte lyckats få in kundfordringar på 3,5 miljoner kronor, säger Johan Möller, på Alm & Möller Publishing Group.


Ämnen i artikeln:

Isabella LöwengripJohan MöllerEgoboost MagazineModerna Tidskrifter

Johan Möller uppger att Moderna Tidskrifter har varit ett dött bolag sedan  september förra året och att all verksamhet – tidningar, personal med  mera – ligger under Egoboost Magazine.

– Moderna Tidskrifter har  legat vilande i hopp om att få in kundfordringar på 3,5 miljoner kronor  så att skatteskulden skulle kunna betalas, men Skatteverket kunde inte vänta längre. Bolaget har därför försatts i konkurs, säger Johan  Möller.

Egoboost Magazine ger idag ut produkterna Pappa, Husdrömmar,  Underbara Resor, Älskade Östermalm och naturligtvis Egoboost Magazine.

Egoboost Magazine befinner sig i sin andra rekonstruktionsvända. Det vill säga man har  fått förlängt med tre månader.  

Johan Möller hävdar att rekonstruktionen  går enligt plan.
– Vi hade dragit på oss för stora utgifter och ärvt  en betydande skuldbörda. Vi har kapat utgifterna rejält och det ser  ljusare ut framöver. Jag känner mig övertygad om att vi klarar  rekonstruktionen, säger Johan Möller.

Han berättar bland annat att  verksamheten har flyttat till mindre lokaler, att man har bantat personalen och samtidigt bytt ut delar  av säljstyrkan – Egoboost Magazine har idag 17 anställda, varav 6 på  redaktionen.

– I och med rekonstruktionen behöver vi inte ta hänsyn till våra gamla skulder. Så det ser ljusare ut framöver, säger Johan Möller.

Det  handlar väl om vilken ackordsuppgörelse ni gör. Det vill säga hur stor  andel av skulden som man går med på att ställa som nytt  krav?
– Jo, det stämmer, men uppgörelsen är inte klar ännu, säger Johan Möller.

Johan Möller berättar också att man för diskussioner om att sälja av  enskilda magasin, där Egoboost är ett sådant exempel.
– Vår  målsättning är att rekonstruktionen inte ska behöva pågå längre än ett  halvår. Det vill säga tre plus tre månader, säger Johan Möller.

Hur kunde ni ha så stora kundfordringar som 3,5 miljoner kronor?
–  Det kunde exempelvis handla om när bolag köpte annonser för  hundratusentals kronor och sedan öppnade bolaget i ett nytt namn. Moderna Tidskrifter hade också en fordran på Egoboost Magazine efter att  tidskriften lyfts över, säger Johan Möller.

Han tycker att det är bra att Isabella Löwengrip har lämnat Egoboost.
–  Vårt samarbete med henne gick bland annat ut på att vi skulle skylta  med henne på omslagen. Hon kunde vara kontroversiell och många  annonsörer ville inte förknippas henne. Folk var också trötta på att se  henne på omslaget, säger Johan Möller.

Han uppger att den statliga  lönegarantin endast har täckt en månad i somras och räknar inte med att  behöva utnyttja den mer framöver.

– Vi har alltid skött  löneutbetalningarna till personalen. Och vi jobbar just nu med minutiös  kostnadskontroll samtidigt som vi försöker maximera intäkterna, säger  Johan Möller.

Han vill inte gå ut med vilka upplagor de olika tidningarna har.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.