Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mogulerna i ordkrig

Publicerad: 5 juni 2009, 09:48

Ett ordkrig med sylvassa anklagelser har brutit ut mellan mediebaronerna Silvio Berlusconi och Rupert Murdoch.
Berlusconi använder sina egna italienska tv-kanaler där han hävdar att Murdoch använder sina tidningar för att smutskasta honom.


Det började med att Murdoch för några år sedan etablerade sitt satellit-tv-bolag Sky i Italien. Fram till dess hade Berlusconi via sitt Fininivest dominerat den italienska tv-marknaden. Speciellt när han satt i regeringsställning och hade inflytande över statliga tv-bolaget RAI hade Berlusconi monopol på italiensk tv.

Det monopolet bröt Murdoch med Sky Italia.

Men Berlusconi ansåg att det gick för bra för konkurrenten och drev igenom kraftiga skattehöjningar på avgifterna för betal-tv. Det hjälpte inte ens att Sky genomförde en omfattande kampanj där man hävdade att det var orättvist mot tv-tittarna.

Däremot har Murdoch fått in hårda smällar på Berlusconi den sista veckan. Åtminstone hävdar Berlusconi det själv. Det är brittiska dagstidningen The Times som den senaste veckan haft flera artiklar  om Berlusconis utsvävande liv med lättklädda fotomodeller och tonårsflickor.

I en intervju i tv-kanalen Canale 5, som Berlusconi äger, hävdar Berlusconi att artiklarna är en hämnd för vårens skattehöjning på betal-tv.
– Jag vill inte vara elak men olyckligtvis innebar skattehöjningen för Sky att det blev en brytning i relationerna med Murdoch som nu har publicerat en serie med artiklar som attackerar mig, säger Berlusconi enligt Guardian.

Berlusconi förklarar däremot inte en rad andra tidningars bevakning av honom. The Economist har till exempel idiotförklarat den italienske premiärministern under flera år.

Än så länge har Rupert Murdoch personligen inte agerat i striden med Berlusconi.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.