Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Monas stabschef pekas ut som Nuder-läckan

Publicerad: 29 januari 2008, 09:34

Socialdemokraternas biträdande partisekreterare Stefan Stern pekas ut som spinndoktorn som såg till att läcka nyheten att Pär Nuders skulle få sparken. Men hans agerande beskrivs nu som ett lika stor kommunikationshaveri som moderaternas Schenströmaffär, och följden kan bli att även Stern får gå.


Mona Sahlin. Foto: Andreas Alfredsson.

Mona Sahlins stabschef, biträdande partisekreteraren Stefan Stern pekas ut som den som låg bakom läckan till medierna om Nuders framtid.

Nyheten att Pär Nuder skulle få lämna som ekonomisk talesman för (s) läcktes ut till medierna i onsdags kväll. Syftet bakom läckan skulle vara att sätta press på Nuder inför ett planerat möte mellan honom och Mona Sahlin under torsdagen.

Enligt Resumés källor är det tveksamt om Mona Sahlin själv kände till Sterns agerande. I den interna debatten kan veckans händelser därför förvandlas till en "Sternaffär" där röster höjs för att Stefan Stern ska bytas ut.

Rykten om att Nuders avgång har gått länge i politiska journalistkretsar. Redan strax efter nyår satt SVTs politiske reporter Kerstin Holm i morgonsoffan och antydde att Nuder skulle bli utbytt på posten. Den 11 januari skrev Fokus reporter Torbjörn Nilsson att Nuder inte skulle få fortsätta som ekonomiske talesman. Han hänvisade till centralt placerade källor i Sahlins stab.

Mona Sahlin har enligt flera av Resumés källor erbjudit Nuder att bli partiets gruppordförande i utrikesutskottet och potentiell utrikesminister. Där sitter i dag Urban Ahlin som då skulle bli partisekreterare. Han skulle ersätta Marita Ulvskog som har en dålig relation till Sahlin.

Men Nuder uppges ha tagit strid, väl medveten om att han inte skulle vinna en öppen dragkamp i partiets verkställande utskott, VU, som sammanträdde i dag.

För att undvika en öppen strid tog spinndoktor Stefan Stern, själv eller via ombud, initiativet att läcka till flera medier samtidigt.

Det rutinerade Pär Nuder visste vad som skulle komma. Han spelade först förvånad, klev sedan storsint han åt sidan och ironiserade om att ”sitta på riksdagens gubbhylla med Bosse Ringholm”. Han kan lämna med rak rygg och återgå till att vara gästprofessor vid Harward eller vänta på internationella uppdrag. Vid sidan av den utmobbade Lars Danielsson var han den i s-regeringskansliet som hade bäst internationella kontakter.

Priset Mona Sahlin fick betala i går var gatlopp undan mikrofoner och tv-strålkastare. Resumé har sökt Stefan Stern, som under dagen deltagit i verkställande utskottets möte.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.