Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Mördad" rysk journalist dök upp på pressträff

Publicerad: 30 maj 2018, 14:34

Foto: Wikimedia Commons

I går meddelade Ukrainska säkerhetstjänsten att den ryska regimkritiska journalisten Arkadij Babtjenko mördats. Under eftermiddagen dök han upp på en presskonferens i Ukrainas huvudstad Kiev.


Under gårdagskvällen rapporterade flera medier om att den ryske regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko skjutits till döds i sitt hem i Kiev.

Babtjenko har tidigare i sitt yrkesliv varit mycket kritisk mot den ryska regimen och landets agerande i bland annat Syrien. Han var tidigare verksam som krigskorrespondent i hemlandet Ryssland men lämnade förra året landet av fruktan för sitt eget liv.

Babtjenko hade under en tid fått motta mordhot på sociala medier efter att ha postat ett regimkritiskt inlägg.

Under eftermiddagen dök dock Babtjenko upp på en presskonferens i Kiev tillsammans med den ukrainska säkerhetstjänsten. Den ryske journalisten berättade att det iscensatta mordet arrangerades för att fånga de män som var ute efter att mörda honom på riktigt. Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten har man gripit en av de personer som varit inblandad i det planerade mordet.

Ingen förutom Babtjenko själv och delar av den ukrainska säkerhetstjänsten kände till det fejkade mordet.

– Jag vill speciellt be om ursäkt till min fru, berättade journalisten på presskonferensen.

Babtjenkos fru ska enligt uppgifter vara den som under gårdagen hittade honom utanför deras gemensamma hem. Enligt de initiala uppgifterna ska Babtjenko ha skjutits tre gånger i ryggen och sedan avlidit i ambulansen, uppgifter som alltså inte stämmer.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.