Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mordhotad efter artiklar om organstöld

Publicerad: 20 augusti 2009, 10:14

I måndags skrev frilansjournalisten Donald Boström en artikel på Aftonbladet kultur där palestinier anklagade israeliska soldater för att stjäla organ ihjälskjutna familjemedlemmar. Nu har han mordhotats: – Det är två hot, varav ett är väldigt tydligt. Det är obehagligt, säger Boström till Aftonbladet.


Hoten har han bland annat fått via Facebook.
–   Jag har fått hundratals mejl till min privata adress och på Facebook. Många av dem har varit oerhört hätska, säger Donald Boström till Aftonbladet.

Ett par av dem är mordhot som Boström valt att polisanmäla. Ett av dem lyder:
”Nazisterna ska dö. Du är nästa offer. Vi väntar utanför. Du blir nästa nyhet, mycket snart.”

På frågan om han har belägg för att soldater stulit organ, svara Boström:
–  Nej, och jag hävdar inte heller att jag har det. Men jag har belägg för att palestinier jag intervjuat hävdar det.

Även den israeliska staten har reagerat på artikeln. Sveriges ambassadör i Israel, Elisabet Borsiin Bonnier, har också öppet kritiserat Aftonbladets publicering på UD:s hemsida. UD har senare tagit avstånd från ambassadörens uttalande och raderat inlägget på hemsidan.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin har i dag skrivit ett öppet brev till utrikesminister Carl Bildt där han kritiserar UD:s agerande.

Han skriver bland annat:
”Det är ett unikt och häpnadsväckande uttalande och vi ställer oss frågan om ambassadörens hållning delas av den svenska regeringen och dess utrikesminister.

Anser utrikesministern att en ambassadör ska uttala sig om vad som är god eller dålig publicering i svensk press på det sätt som ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier gör?”

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.