Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mordmisstankarna som delar medierna

Publicerad: 22 september 2009, 08:12

Lokaltidningarna och kvällspressen publicerar namn och bild på Mats Alm, som i dag häktas misstänkt för mord på sin sambo Linda Chen. – Det vore en konstig och innehållslös gest gentemot våra läsare att nu, när han är huvudmisstänkt, avidentifiera honom, säger Eva Wiren, redaktionschef på Dalarnas Tidningar.


Lokal- och kvällspress namnger den mordmisstänkte Mats Alm, medan flera andra medier avstår.

Medie-Sverige är kluvet när det gäller namn- och bildpublicering på mordmisstänkte Mats Alm i Falun.

Alm har sedan sambon Linda Chen försvann trätt fram i ett flertal medier och bett om hjälp att hitta henne. Häromveckan var han med i TV3-programmet Efterlyst.

Men DN, SvD, TT, SVT och TV4 har valt att anonymisera Alm och även brottsoffret.

TT:s redaktionschef Mats Johansson säger att det i nuläget inte finns något som motiverar en namnpublicering för TT:s del. Det är bara vid enstaka extraordinära tillfällen som TT gjort undantag i mordutredningar, som till exempel när det gällde Anna Lindhs mördare Mihailo Mihailovic och Engla Höglunds mördare Anders Eklund. Då fanns det erkännanden och teknisk bevisning.

– Men i det här fallet finns så vitt jag begriper inget medgivande ännu och det är väldigt tidigt i rättsprocessen. Vi har inte publicerat hans namn tidigare och finner ingen anledning att göra det nu, säger Mats Johansson.

TV4 Nyheternas chef Anne Lagercrantz:

–För oss är det en icke-fråga. Vi har inte följt detta särskilt mycket och är restriktiva med namnpubliceringar, det tycks vara en familjetragedi. Åtal eller dom brukar vara avstamp för oss.

Även chefen för SVT:s Rapport. Anja Hildén, säger att namnpublicering inte är aktuellt i nuläget. SVT måste följa spelreglerna för radio och tv och mediets särskilda genomslagskraft och därmed vara särskilt varsamma.

– En kvinna är mördad och det finns en mordmisstänkt, men mycket mer vet vi inte i nuläget. Att det sedan är ett SVT-team som hittar den mordmisstänkte efter att han varit försvunnen gör det mer fascinerande men inte att allmänintresset är större.

För lokaltidningarna Dala-Demokraten och Falu-Kuriren är det annorlunda. De har varit med ända från början, från Linda Chens försvinnande. De har skrivit om Mats Alms vädjan om hjälp för att hitta sin sambo och nu vorde det poänglöst att avidentifiera honom, menar Eva Wirén, redaktionschef på Dalarnas Tidningar.

– Det är en lite speciell situation för oss som lokalmedier, som står mitt i händelsernas centrum. Mats Alm kom upp på redaktionen och ville att vi skulle skriva om hans sambos försvinnande och att hon var efterlyst. Då hade vi inte i föreställningsvärlden att vi skulle komma till den här situationen vi är i nu. Det vore en konstig och innehållslös gest gentemot våra läsare, att nu när han är huvudmisstänkt inte fortsättta publicera namn och bild.

– Samtidigt är vi noga med att på intet sätt döma honom, säge Eva Wirén.

Även Aftonbldet och Expressen publicerar namn och bild.

– Mats Alm trädde fram i medierna och vädjade om hjälp, han ville då att allmänheten skulle bidra till att hitta Linda Chen. När han senare uteblir från ett polisförhör, därefter hittar Linda Chen död och grips och misstänks för mord – då vore det konstigt att avidentifiera honom. Jag tror att våra läsare och tittare skulle tycka att det var märkligt om vi inte berättade fortsättningen på den här historien, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i ett blogginlägg och fortsätter:

– Det är, förstås, en tragedi oavsett vem som är gärningsmannen och det är viktigt att vi kommer ihåg att Mats Alm inte har erkänt eller dömts för brott.

Fotnot: Resume.se har valt att publicera namn på Mats Alm eftersom han uppsökt medierna och talat i egen sak.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.