Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mother-Linus släpper antikrigsvideo på Memorial Day

Publicerad: 26 maj 2008, 15:17

I dag stänger alla kontor i USA för firandet av Memorial Day – krigsveteranernas högtid. Då släpper countryartisten Griffin House en video som är starkt kritisk mot USA:s krigsföring. Bakom videon står svenska kreatören Linus Karlsson på Mother i New York.


Griffin House är en relativt nyetablerad singer songwriter inom country & western-genren i USA. Förra året lyssnade Linus Karlsson från Mother i New York på en av Houses spelningar på Lower East Side och talade med honom om att göra en video till en av låtarna. I helgen har den haft premiär i USA.

– Det var ett jäkligt intressant projekt. Låten är väldigt kritisk mot regeringen och krig men den står ändå på soldaternas sida, säger Linus Karlsson till Resume.se.

Kanske är det anledningen till att den ändå tagits emot så positivt, trots att texten är väldigt antikrigsorienterad och videon släpps på Memorial Day som firas i dag.

För det var inte länge sedan som bandet Dixie Chicks blev utfrysta ur hela Country-världen efter ett Bush-kritiskt tal på en spelning i London. Linus Karlsson menar att stämningen är annorlunda i dag:

– Det är ett speciellt år. Det är val och opinionen är emot kriget, som diskuteras varje dag. Folk är engagerade i ämnet. Sedan ser folk att låten är på soldaternas sida. Poängen med texten är frågan: varför lär vi oss aldrig?

Videon läckte ut på YouTube för någon månad sedan men släpptes officiellt i helgen. Den är inspelad i Tarrytown i New York State, där Linus Karlsson bor.

– Vi flög upp Griffin Houses farfar, som låten delvis handlar om. Det är han själv som är med i videon, säger Linus Karlsson.

På skivan medverkar bland annat Mike Campbell från The Heartbreakers. Videon är regisserad av Laurent Briet.

Se en högupplöst version av videon på Creativity Online

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.